Cykelturer

Cykelturer kan man göra antingen hemifrån eller cykel på bilen eller cykel på tåg/buss. Ju mer tättbefolkat desto mer cykelvägar. Skåne har mest varierad natur. Österlen har brister i separata cykelvägar så en del leder går på tätrafikerade landsvägar. Nordöstra Skåne har mycket skog så bered dig på ibland enformiga skogsvägar. Den skånska slätten kan också upplevas som enformig bitvis. Längs kusterna är det alltid mer omväxlande. I Halland kan du på vissa partier av de rekommenderade cykellederna komma ut i tät trafik vilket tar en del av nöjet. Samma gäller cykelspåret i Göteborg och Bohuslän. Att ge sig ut med barn på de delar som går på dessa landsvägar avrådes ifrån. Sverigespåret  med flera spår är bra men prova egna varianter. Har du cykelkärra eller är tungt lastad kan lederna vara att rekommendera eftersom de är säkra i det avseendet. Till exempel längs kusterna finns fina möjligheter att testa fler småvägar.

Utrustning: extra slang, cykelpump, ev extra eker (hjulet kan slå förfärligt om 2 ekrer smäller av). Gel-sits att komplettera sadeln med är bra.

Och: Service tips cykel

Det är inte bara jag som tycker att Skåne är fantastiskt att cykla i. Här är t ex en länk (Sammanfattning: ”Efter att nu ha semestercyklat många gånger utomlands och några gånger i Sverige är vi säkra på att Sverige är fantastiskt och dessutom ett väldigt fint land att cykla i. Det är ju så otroligt omväxlande. Efter vad vi hittills har upplevt tror vi att Hallands, Skånes Blekinges kuster är bland de bästa områden som finns i Sverige för cykling”) http://www.hydron.se/cykelturer/Konto1/sverige_linkoeping_malmoe_2000.htm

Öresundsvattensamarbetet har fina förslag till vandringar och cykelturer längs Öresundskusten, både på svenska och danska sidan: var?

Mina tips på cykelturer , wordfil:Cykelturer

Sydostleden, under byggande (klar troligen våren 2016 i hela sträckningen), Från Växjö till Simrishamn.

Sydsvenskans artikel 2011 om att cykla på gamla banvallar:

Sydsvenskan

 

Danmark:

Kartor: Broschyren På cykel i Köbenhavn har på boksidan en karta Öresund runt, med östra delen av Själland. Den visar inte ledens olika typer av väg utan då får man skaffa Cykelruter i Nordsjälland, Frederiksborgs Amt. På baksidan finns beskrivningar av orterna och bygden.

Gröna leder är regional resp lokal led som inte är utmärkt.

Röd är led längs väg

Prickad led är led på grusad och asfalterad väg. Den är inte lämplig för cykel med mycket packning.

Lederna är bitvis dåligt eller inte alls skyltade.

De längs vägarna kan vara rätt tråkiga med bilarna intill.

Det är rätt backigt och det kan blåsa bra motvind på slätten.

Ibland målas turförslagen ut som bättre och trevligare än vad de är. Då jämför jag med Skånska cykelleder! Herregud vad bra och trevliga leder vi har i Skåne!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *