Europa-turer

Nice tips till andra

Vandring Europa,våra

Schweiz 2006
Allmänt:
Tips på vandringar finns i boken Vandra i Europa av Björk
Tips på cykelturer finns i boken Cykla i Europa

Vandringar

Frankrike
1 Frankrike: Menton-Monaco längs havet på bra vandringstig. Fantastiskt fin tur. Cirka 25 km.
2 Frankrike: Cavalaire-St Tropez. 6-7 timmar.
3 Frankrike: Nice-Villefrance längs kusten. Cirka 3 timmar. Buss tillbaka.
4 Frankrike: Villefrance-Beulieu runt Cap Ferrat. Cirka 3-4 timmar.
5 Frankrike: Grand Canyon du Verdon i Provence har ett flertal leder att välja på med fantastisk natur och möjligheter till vattenäventyr.

England
6 England och Lake district: utgå t ex från Derwentwater, Keswick.

Madeira
7 Madeira har ett stort antal vandringsleder, tag buss eller varför inte taxi till utgångspunkten och från slutpunkten till eller från Funchal där man oftast bor.

Italien
8 Italien: Cinque Terre söder om La Spezia i Toscana. Led längs kusten med möjlighet till att hoppa på tåget på flera ställen, tur på en dag i ena riktningen.
9 Italien: Dolomiterna har flera bra leder. Utgå t ex från Canazei.

Spanien
11 Spanien: Pico de Europas är ett bergsområde i norra Spanien som har ett flertal vandringsleder. Utgå t ex från staden Arenas. Turer finns även utan större nivåskillnader.
12 Spanien: Costa Bravakusten söder om gränsen till Frankrike, en långled passerar här. Fina vyer och badvikar, lättgånget

Inlines
Bra inlinesvägar finns i området Friesland, som är delar av både Tyskland och Holland.
Längs Rhen och Rhone i Schweiz finns fina turer där man kan få ordnat transport av bagage mellan hotellen.

Cykel
Turförslag från boken Cykla i Europa:
Luxemburg,Schengen, Mosel, Stromberg
Moseldalen. Trier, Bernkastel-Cochem, 14 mil. Ett av Europas bästa cykellandskap.
Medoc i Frankrike, norr om Bordeux. Margaux-Hourtin.
Colmar, Alcace, Frankrike. Märkt led.
Ardennerna, Belgien. Märkta leder.
Gardasjön. Torbole, Mori, Malcesine, Garda, Affi, Castion m fl.
Toscana. San Donato, Castelina, Chianti
Nordsjöleden. Går längs nordsjökusten genom sex länder (tot 600 mil lång)

Gjorda vandringar, färdrapporter

Frankrike

Frankrike, Provence
Allmänt om området:
Med utgångspunkt från Nice kan man göra många fina turer. Man kan också bo i Menton eller Beulieu. Tre utförliga häften med vandringsförslag har getts ut av Conseil General Des Alpes-Maritimes som täcker hela kuststräckan. De finns endast på franska. Här nedan beskrivs bara turer längs havet. Det finns massor av turer upp i bergen och sådana som delvis går längs kusten.

1 Menton, runt Cap St Martin och därefter till Monte Carlo, ca 15 km, 4 timmar.
Vi gick längs stranden till Roquebrunne där leden Sentier St Martin börjar. Leden följer kusten på fina promenadvägar och bra stig. Man har hela vägen havet på ena sidan och berget med växter och villor på andra sidan. På helgerna kan rätt mycket folk vara ute och promenera. När vi rundat udden kom vi in till Cabanon där det finns en fin liten sandstrand. Man följer leden längs järnvägen och kan hoppa på tåget tillbaka här om man så vill. Vi fortsatte in till Monte Carlo och åkte tåg tillbaka. Mycket fin led!

2 Beaulieu, runt Cap Ferrat, till Villefranche, ca 14 km, 4 timmar.
Vi startade från Beaulieu och gick längs kusten förbi fin badstrand söderut. Man kommer in i St-Jean och går förbi hamnen, även här bra badstrand. Här börjar turen runt Cap Ferrat som följer kusten på fina stigar, Sentier Littoral. Efter stan vid sjukhuset går leden genom badplats eller runt den lilla halvön. Vi rundade udden. Därefter är vi tillbaka vid infarten till sjukhuset. Man går genom en vägspärr och en grusväg börjar genom något slags nerlagd försvarshamn. Här tror man sig ha gått fel. Sen kommer dock fin gångväg längs havet. Flotta enorma villor blickar ut över oss. Längst ute står ett fyrtorn och ytterligare en bit ut enkla små tyghus i vitt. När udden rundats kommer man till ett hotell och ytterligare en bit in finns en liten fin strand. Man går tillbaka upp mot järnvägen (eller hejdar bussen till Beaulieu som vi gjorde) och följer leden ner till Villefranche där tågstationen finns ca 20 meter ovanför den fina badstranden. Ett besök i staden före hemfärd kan avrunda den fina turen.

3 Nice – Villefranche, ca 8 km, 2,5 timme
En kort trevlig tur är från Nice stad längs kustvägen och nerför Sentier Littoral så långt den går och sedan längs vägen till Villefranche, som är en pärla till stad med fin badstrand. Flera bussar eller tåg tar en tillbaka till Nice.

4 Cavalaire-St Tropez, 16 km, 6-7 timmar
Vi hade campat i Cavalaire och kände för en tur längs kusten. Leden går över klipporna och på badstränder. Vi passerade fina hus med fina trädgårdar. Det är ganska svettigt i uppförsbackarna (början av juli månad). Vi stannar i Gigaro och badar och tar en pizza. Vi tar samma väg tillbaka. Det är inte sämre, för man ser andra saker när man får en annan vinkel på tillvaron.

5 Gran Canyon du Verdon, juni-juli, Martell-leden, ca 15 km, 8 timmar
Allmänt om området
Vi hade börjat med en vecka i Nice och utforskat stan och dess omgivningar. Vi brukar bo nära stationen och området söder om där flera prisvärda hotell finns. Då har man nära till tågen som tar en längs kusten men även till tåget Chemin de Fer de Provence (i sin broschyr har de flera förslag till vandringsturer) som går upp i bergen med slutstation i Digne le Bains, en tur på 3 timmar. Vi åkte tåget till Saint-Andre´ les-Alpes, ca 2,5 timme, och bodde där två nätter på hotellet Lac et Foret. Här finns en härlig sjö och vandringsmöjligheter. Därefter tog vi taxi till Castellane (bussförbindelse saknas), som är en bra utgångsort för turer i området. Vi tog en organiserad tur, Aqua randonne´, som innebär att man ikläder sig våtdräkt, hjälm och gympaskor varefter man följer ledaren liggande på rygg i det svaga vattendraget mellan stora stenbumlingar och har bergssidor säkert 300 meter höga att se på uppåt! En häftig och oförglömlig upplevelse, uppskattad både av tonårsbarn och föräldrar. Dagen efter tog vi bussen till utsiktspunkten Point Sublime och dess Auberge (detta var i slutet av juni så vi hade inte förbokat utan ringde dagen innan, bokade en fyrbäddsrum med halvpension, en höjdare, vilken mat!). Vi var nu mitt inne i Canyon du Verdon vid en av dess mest besökta utsiktpunkter. En kort vandring första dagen slutade med att vi fick återvända eftersom vi inte hade ficklampa! Vi tänkte gå en bit på Sentiere Martel. Vi gick istället upp till byn Rougon. Det är en fin liten by med en fantastik utsikt över ravinen. Där kan man inhandla mat.
Turen:
Dagen efter tog vi bussen kl 8.45 (första dagen för säsongen som bussen gick, vilken tur) till byn Maline där starten är för Sentier Martel. Det går brant nerför till Verdonfloden. Det är rätt mycket folk ute och går, även folk i sextioårsåldern, det är söndag. Leden går längs floden. Den går upp och ner men är rätt lätt att gå. Efter lunch blir det tuffare, lite klättring och det går upp och ner, sen kraftigt upp och med hjälp av en järnstege tar man sig nerför. Det är branta bergväggar längs med stigen. Vi passerar en del ekskog och buskage, skuggigt och skönt. Sen kommer två tunnlar där man behöver ficklampa för att ta sig igenom. Det blir ett skönt bad vid framkomsten och de sista krafterna lägger vi på att ta oss upp till hotellet där vi bor. När man är i området ska man absolut besöka sjön St Croix och hyra ej kanot, kajak eller en pedalbåt för att därifrån ta sig upp i ravinen och bada/simma i det underbara vattnet, en fantastisk upplevelse!

 

England

6 Lake District, juli, korta dagsturer
Vi hade åkt till England för att besöka några vänner som skulle följa med oss till Lake District, där de tidigare inte varit! Det regnar mycket i området. Det är därför det är så grönt. Vi hade tur och fick fint väder hela veckan. Första orten vi bor i är Keswick, som är en livlig ort med vandrare överallt. Vi tar båten över sjön Derwentwater till en strand där vi börjar vandra upp till toppen av ett mindre berg. Det är härliga vyer. Vi fortsätter neråt genom ormbunksskog. Där finns båten som tar oss tillbaka. Dag 2 åker vi till Ullswater där vi tar båten över till andra sidan. Där vandrar vi en led på 12 km. Inga större backar men ganska stenigt.

 

Portugal

7 Madeira, Monte-Funchal, vid jultid, ca 9 km, 2 timmar
Vi hade tagit en restresa till Madeira och bodde på ett hotell i västra Funchal. En av dagarna tog vi linbanan till Monte från Funchal. Sen följde vi stig västerut, kom till Barbossa och gick vidare. Leden slutar vid vägen som går neråt mot Funchal. Buss finns, det är ganska brant!

8 Madeira, Baca de Corrida – Encumiada, jultid, ca 18 km, 7 timmar
Vi tog taxi. Man passerar orten Corticeiras och sen bär det uppåt mot Pico Grande. Vid startpunkten har man en fin utsikt ner över Nunnornas dal. Lite småkallt och dimma, vilket det ofta är. Det är svagt uppför i början på stenlagd stig. Ginsten är hög som oss, ormbunkarna är nervissnade, det är fina vyer hela vägen. På något ställe går vi genom moln. Efter ett tag kommer ett vägskäl där vi väljer vägen åt vänster istället för till Curral de Ferreira. Det är lite vått och stenigt. Det är varmt där solen ligger på, underbara vyer. Det är brant nerför här tills vi kommer till skogområde. Vi når vägen ner till ett hotell. Det är då inte så långt till skymningen! Vi beställer taxi hem. Det går snabbt med en ny Mercedes!

9 Madeira, Ribeiro Frio – Portela, ca 16 km, 5 timmar
Vi tog taxi till Ribeiro Frio där turen börjar. Vi ser först på toppen Pico do Arieira, 1 800 möh. Den turen verkar fin och ska ta 3 timmar att nå. Taxin väntar och vi kör en bit ytterligare till startpunkten för vandringen. Det blir först en kort tur till Balcoes med en hisnande utsikt över bergen. Den tur vi tar slutar i Portela, en ort där man kan bo över eller åka kollektivt tillbaka. Det är skuggigt och därmed halt på stigen. Det är brant på sina ställen och räckena är inte alltid de bästa. Det är molnigt så vi har ingen utsikt neråt. En del tunnlar passeras. På slutet är det grusväg. Där träffar vi en svensk familj med barn och åttioåriga föräldrar, som också gått leden! Vandringsboken har graderat turen med en stjärna av fem men vi vill ha den till minst två! Vår taxi väntar eftersom vi sagt till chauffören att vi räknar med att vara där kl 5, va bra.

10 Madeira, Boa Morte – ort norr om Camaro de Lobos, ca 14 km, 6 timmar
En annan dag tar vi taxi till Boa Morte som ligger en bit västerut. Det är bättre för här är torrare och inte så skuggigt. Vi vandrar 14 km till plats ovanför Camaro de Lobos. Det är fina vyer mot havet, många vackra odlingar och trevliga små orter. En ficklampa hade varit bra genom den tunnel på 100 meter som måste passeras. Efter tunneln passeras fattigbebyggelse. Efter en ravin böjer vi av ner mot Funchal. Det blir på trappor genom vinodlingar och bebyggelse. Vägen vänder uppåt igen! Då stannar en dam och tar upp oss i sin stora bil och kör oss ända till hotellet. Det var verkligen uppskattat! Det var nämligen juldagen och inga bussar gick.

 

Italien

11 Italien, kusten norr om La Spezia o söder om Genua, Cinque terre, april, ca 18 km
Cinque terre, fem små byar, som ligger som ett pärlband vid havet på en brant kust. Vi hade tagit en flygresa till Milano och därefter tåget till la Spezia. Där tog vi in på ett hotell vid stationen. Dan efter tog vi tåget till Riomaggio, ca 15 min norrut. Turen gick sen via byarna Manarola, Corniglia, Vernazza, och slutar i Monterosso al Mare. Där tog vi ett härligt bad i det 18-gradiga vattnet. Mellan de två sista byarna var det tuffast. Den första delen är promenadstig. Det var mycket folk ute och gick vilket kan bero på att de var påskveckan. Vi sökte rum i Monterosso men si det var inte så lätt att hitta. Det slutade med en rumsuthyrare och en lägenhet mitt i centrum. Dan efter går vi tillbaka. I Varnazza tar vi lunch och solar ute på piren. I Corniglia är vi trötta i benen och inväntar tåget som går längs med hela sträckan, mycket praktiskt.

12 Italien, Dolomiterna
Vi utgick från Canazei dit vi kommit med bil och slagit upp tältet på campingplatsen. Trots att det var i början av juli blev det neråt 5 grader på natten. Vi tog liften upp i bergen och gick av vid första stationen. Sen gick vi över berget över blomsträngar till högsta liften, Belvedere. Andra dagen tog vi översta liften och gick till Passo Pordei där vi tog liften till toppen. Tredje dagen åkte vi bil till Selva. Där vandrade vi i dalen. Helt fantaskt fint med branta berg längs sidorna. Fjärde dagen körde till St Ulrich där vi tog liften upp och vandrade en runda på den högplatå som finns där.

 

Spanien

13 Pico des Europas, norra Spanien,
Vi hade tagit en flygresa till Bilbao och hyrt bil efter några dagar där. Vi körde längs kusten till San Sebastian och Biaritz och en sväng mot Pyreneerna. Där hade vi tänkt vandra men det var för varmt så vi vände. Pico ligger bara två timmars biltur väster om Bilbao och är en stor nationalpark med höga berg. Vi tog in på hotell i Arenales de Cabrales. Byn är centrum för vandrare. Vi tar tur nr 7 i vandringsboken Sunflower. Den leder långt in i en ravin, är lättgången och har väldigt fina vyer hela turen. Vi går tills det är ca 2 km kvar till Puente Bolin. Då har vi gått i 4 timmar inkl lunch. Tillbaka tar det bara knappt 2 timmar.

Spanien, kusten norr om Barcelona alltså Costa Brava, Palamos-Begúr, september-oktober, 3 turer på cirka 15 km vardera
Allmänt om området:
GR 92-leden (Grand Route) går från gränsen till Frankrike ner förbi Barcelona, totalt ca 60 mil lång. Vi gick sträckan Palamos-Begur. Detta är nog den klart vackraste delen av Costa Brava. Söder om är det mest hotell. Vi testade också en led från Tossa del Mare norrut cirka 12 km, som går inne i landet ganska kuperat, på mindre grusvägar och mindre asfaltvägar. Trevliga orter vi såg på vår vandringar är Llafranc, Tamariu och så Callella de Parafrugell, där vi valde att bo, vilket var ett bra val, mycket trevlig liten ort med strandpromenad och fyra fina stränder. Ska man ta avstickaren till Tossa del Mare tar man direktbuss från Barcelona dit. När man sen ska vidare norrut måste man åka över Girona och byta buss till Parafrugel, som är en ort där bussar går till Callella och till Begur bland annat. Det finns vandringskarta i tre delar över hela leden inkl lokala leder. Mycket fina vyer, bra underlag mestadels, lätt att hitta men karta rekommenderas ändå, fina badvikar, mycket god mat (tag dagens meny kl 13-16 ca. som kan fås för 8-12 euro inkl en flaska vin).
Buss från Barcelona norra station till Parafrugell, drygt 2 timmar. Buss till Callella de Parafrugell, ca 15 min. där vi tog in på hotell. Vissa av hotellens stänger 1 okt.

14 Spanien, Callella till Begur, ca 7 timmar inkl lunch och bad med vilopaus, ca 15 km, GR 92 och Cami de Ronda.
Först passeras LLafranc med lång strand, sen börjar stig upp mot fyren. Lite vandring på gator och sen dramatisk stig bitvis genom tallskog och branta stup. Upp och ner några gånger varefter vi kom till idyllisk stenstrand efter tur ner genom ravin. Uppåt igen, tallskog, klippor, varefter Tamariu dyker upp. Fin strand, här äter vi lunch. Landsväg en bit upp längs GR 92, som sen tar av på grusväg uppåt och uppåt. Väldoftande tallskog. Det tar ca 1,5 timme från Tamariu till Begur. Det är även möjligt att vandra på mindre led från Tamariu till Aiquafreda och sen upp till Begur, då slipper man landsväg/grusväg. Vi tog taxi tillbaka till Callela eftersom sista bussen på lördagen gick kl 16.

15 Spanien, Callella till Palamos, ca fyra timmar med lite pauser, ca 11 km.
Först är det mycket bra underlag med fina vyer. Vid vägskäl väljer vi GR 92 syd. Grusväg som smalnar, tallskog, omväxlande natur. Castell-stranden före Palamos är stor med fin sand. Fin terräng sen. En liten hussamling vid stranden passeras. Turen går genom stan till badstranden i Palamos, som är en stor ort men hotell söderut så långt ögat når. Vi tar buss tillbaka till Parafrugell.

16 Spanien, Begur- Aiguafreda, ca 15 km
Vi tar buss till Begur. Det är en lokal led som vi hittar på vandringskartan. Utgå från kastellet och gå mot havet över större väg, vid havsforsknings-station börjar leden som först är naturstig med beskrivningar av träden mm. Sen följer ravin med fin växtlighet. Vi kommer in på större väg och kommer sen till liten vik med några hotell. Sen följer kort bit längs havet och sen uppåt och uppåt på mindre asfaltväg. Fina vyer mot havet och Pyreneerna. Leden är en rundtur så vi återser startpunkten efter ca 1,5 timme på landsväg med minimal trafik.

17 Teneriffa
Vi hade tagit en restresa till Porto de la Cruz på Teneriffa. Från stan vandrade vi mot väster på turförslag 1 från vandringsboken Sunflower. Det är fina vyer och ganska lättgånget. Bananodlingar längs första delen. Turen slutade med en brant uppförstur och slutar vid ett kafé. Det fanns en busshållplats på orten så det var bara att hoppa på och återvända. Andra dagen åkte vi till Aquamente för tur 2 från boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *