månadsarkiv: oktober 2024

Vandringsvecka i Skåne för ”utlandsvandrarna”

Måndag, Svedala, Sjödiken, Bokskogen, golfbanan och åter

Vi var fyra som samlades vid Sveakliniken vid Toftavägen kl 10 för att göra en repris plus lite mer av en tur för några år sedan. Vi gick först österut till området Påskaled och sen till Sjödiken. Det är idylliska små hussamlingar. Vid minnesmärket dvs en bild i profil av Sederholm kunde jag berätta att denne var en s k klok gubbe i början av 1900-talet som drog folk från hela Skåne att söka bota för sina krämpor. Folk hyrde in sig i husen runtom för besöket. Det har dock framkommit att han var en stor kund på apoteket i Svedala. Vi vek av upp mot gårdarna och husen vid Bjeretsvägen och in på ängarna ner mot sankmarkerna. Dags för fika i backe med utsikt. Solen lyste men gick i moln efter det. Vi fick många blickar på oss från korna som gick där. Vi kom på vägen mot bokskogen och passerade vägen mot Roslätt. En liten väg med kastanjeallé följde innan vi var inne i bokskogen igen. Vi följde Skåneleden och kom ner till Yddingen. En liten sandstrand! Vidare genom skogen till golfbanan. Dagens lunch där bland golfarna smakade bra. Tillbakavägen gick först på grusvägar den senare kom vi in på Skåneleden men fortsatte sen genom Bjeret. Fika på bänken på höjden. Vi var tillbaka före 16 efter drygt 14 km. 

Tisdag, Kulturens Östarp till Körsbärsdalen och Humlamaden och hem via Hemmestorps Björke

På nya stigar med Stig

Vi var 13 som samlades vid gästgivargården, två gick en kortare bit och vände åter. 

Vädret var inledningsvis mulet och lättade inte förrän efter lunchtid men då blev det över 20 grader. Vi gick rakt västerut med sikte på Körsbärsdalen. Det var lättgånget men lite backar kom sen. Ett område med björnbärsbuskar var lite jobbigt. Skogsvägar följde. Vi kom in på fäladsmarker före dalen. En uppförsbacke och man är uppe på toppen med fin fin vy. Här är berget synligt. Vidare förbi ett märkligt liggande träd med väldigt små plommon. Körsbärsdalen passerade vi i sydliga delen och vi kom upp i skogen där en djupa ravinen skär in i bokskogen, väldigt vackert. Sen blev det grusvägen åt öster och genom skogarna med stor variation av träd. Så småningom kom vi in i bebyggda områden i form av Hemmestorps Björke och Fure och snart var vi tillbaka. Det blev kring 12 km och vi var åter 15.30.

Onsdag, Snogeholmssjön, mest gul slinga

Vi var 11 som samlades vid Fiskarehus kl 10. Vädret var lagom men solen kom först efter turen. Vi gick längs vattnet norrut med ståtliga bokträd på andra sidan stigen. Man kommer in i område med ståtliga tallar blandat med andra träd. Stora granar sen och en grävd bred bäck dyker upp. Den går till Sövdesjön. Höjdskillnader, öppna fält och ängar mest, vägar som korsades. Fin rastplats hittades. Våtmarker och små sjöar men även det som varit lite större vattensamlingar. Vi spanade efter däggdjur men det blev väl som bäst en mask. Det är ganska lättgånget. Det var inga problem att följa leden även om gul markering ibland försvann. Vi kom in på Skåneleden delvis. Några skyltar om naturreservat syntes inte här. Ett stort område som planterades 1995 cirka ihop med SLU dök upp. Här bedrivs undervisning också. Betesdjur verkar det vara ont om. Vi kom så småningom till sjön och tog en fika vid sandstrand. Sen var det stora vägen till bilarna med slottet och alla dess ekonomibyggnader. Bengt berättade intressanta historier om bemötandet vid några besök. Det blev 12 km och vi var åter 15.15. 

Foto Bengt Ekwall

Torsdag, Grundsjön-Skogvaktarevägen

Vi samlades vid Skogvaktarevägen 41-32 i Näsum 09.30. Några anslöt direkt vid Grundsjön. Dagens vandring skulle vara cirka 12 km i relativt lättgången terräng, men med en hel del höjdskillnader.

 Vi tog med oss dagpackningen och åkte till Grundsjön, på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Väl där inledde vi med medhavd förmiddagsfika, i en lite bitande kall vind. Därefter vandrade vi längs Skåneleden, i huvudsak på avstängda skogsvägar. I en solig skogsbacke med utsikt över ett tidigare kalhygge där det nu syntes mest småbjörkar åt vi vår medhavda lunch. 

Därefter fortsatte vi vandringen, nu mest på skogsstigar, genom Näsums bokskogar, som enligt uppgift är Sveriges största sammanhängande bokskogsområde tills vi nådde en rastplats med bord, bänkar och ett vindskydd. Här stannade vi för eftermiddagsfika.

Efter fikat fortsatte vi på leden tills vi nådde Skogvaktarevägen 41-32. Väl där förbereddes nattlägret i form av 3 tält, 2 sovplatser i det nybyggda vindskyddet, medan övriga inkvarterades i det gamla torpet och den nyare backstugan.

Middagen bestod av potatissallad och grillat kött, som tillreddes över eldstaden framför vindskyddet. I samband med middagen utvärderade vi dagens vandring och pratade om nästa dags tur.

Fredag: Skogvaktarevägen 41-32 – Bökestad sågmölla

 Dagens vandring hade beräknats till cirka 11 km baserat på uppgifter ur en gammal bok om Skåneleden.

 Vi packar ihop nattlägret och förbereder dagpackningen (fika, lunch och regnkläder). Sedan ger vi oss iväg. Vandringen inleds med en sträcka som visade sig vara drygt 4 km istället för beräknade 3 km och som ledde till Östafors lägerplats. Huvuddelen utgjordes av skogsstigar men det förekom även en del mindre vägar. Enligt planen skulle vi haft förmiddagsfika där, men eftersom sträckan var längre än beräknat och kanske också något jobbigare än vi tänkt oss tog vi en tidig lunch istället.  

Därefter fortsatte vi längs Skåneledens etapp 3 i riktning mot Bökestad sågmölla. Precis efter att vi kommit in i Blekinge så fikade vi. Därefter fortsatte vi på stigarna i riktning mot vårt slutmål. Avståndsskyltarna som vi såg då och då på vägen avslöjade att avståndet från Östafors till Bökestad bör ha varit 10 km istället för de 8 km som stod i den gamla beskrivningen. Så när vi kom fram var de flesta ganska trötta och tyckte att det var skönt att ta av sig ryggsäcken, sätta sig i någon av de två bilarna och sedan åka bil i 20 minuter för att komma tillbaka till Dagens startpunkt. Väl där serverades saft och vatten medan vi hade lite eftersnack och summerade våra upplevelser. Vi var alla överens om att vädret hade varit helt fantastiskt med undantag för den lite kyliga inledningen. Därefter skildes vi åt.

Deltagare tor o fre: Pia, Lennart, Calle, Barbro, Eva, Charlotte, Bengt E, Catarina, Bengt A, Åse, Per

Foton Bengt Ekwall