Dagsarkiv: juli 22, 2013

Köpenhamns gröna sidor och lite stadsmiljöer, juli 2013

Haveföreningen Klöverängen

Haveföreningen Klöverängen

Nya Akvariet vid Kastrup

Nya Akvariet vid Kastrup

Turen gick ungefär som det framgår av kartan.

Köpenhamnstur 2013

Färdledaren Bengt-Ola skrev så här i sin färdrapport: Arton Köpenhamns-intresserade deltagare steg av tåget vid Kastrup och tog sig snabbt ner till den häftigt arkitektoniska skapelsen Den Blå Planet, det nya akvariet. Häromdagen innebar köerna dit in ca två timmars väntetid, så icke denna synnerligen soliga och vackra morgon, strax efter kl 10 endast en handfull personer. Tips: Boka biljetter på nätet och du hamnar i en liten gräddfil när du kommer dit. Vi besiktade skapelsen utifrån och vandrade sedan in i Amagers strandpark med sina marinor, laguner, nyskapade stränder och slingrande cykel- och gångstråk. Massor av människor strömmade till för att utnyttja den ca 4 km långa härliga miljön. Vi tog paus på den intilliggande båtklubbens trevliga och prisvärda restaurang. I trädgården med utsikt över båtarna inmundigades öl och smörrebröd. Väl stärkta fortsatte turen genom ett närliggande koloniområde och vidare ut längs Amager Strandvej och in på Klövermarkernas vidsträckta område med fotbollsplaner så långt ögat kunde nå. Vi tog oss igenom det välskötta koloniområdet med samma namn och fram till det gamla industriområdet Margaretheholm där spaciga bostäder nu växer upp. Därefter var det slut på välskötta miljöer. Vi vandrade in de Klodyke-liknande områdena och bastionerna längs Stadsgraven. Stigar och gångar ledde oss förbi en flora av hopsnickrad häftig bebyggelse, som man inte trodde var möjlig att finna ”mitt i” en storstad. Vi befann oss alldeles i närheten av Christiania, så det var kanske inte så konstigt. Charmigt på sitt sätt men så täcktes ju ”bristerna” mycket också av grönska, stockrosor m m.

Badanläggning vid Amagerstrand och Bron

Badanläggning vid Amagerstrand och Bron

Vi tog oss över Stadsgraven och fann motsvarande bebyggelse på andra sidan vattnet. Nu var det dags att ta sig in på ännu ett koloniområde. I ett hål i väggen, eller snarare, ett hål i planket hittade vi i en liten oas. En, om möjligt, ännu mer välskött och pitoresk koloni jämfört med de tidigare. De flesta husen med charmiga namn. Vilka kontraster mot de nyligen passerade Klondykeområdena. Ny paus och utnyttjande av den lilla kolonibutiken med fint utbud av öl och små hjemmelavede smörrebröd till självkostnadspris. Tillmötesgående koloninvånare som beredde plats till oss bland bänkar och stolar. Efter paus var det dags att åter ta sig upp på bastionerna längs södra Christianshavn och vidare ner till Islands Brygge och dom inbjudande kajområdena med fina gemensamhetsytor längs vattnet i Sydhavnen. Avgränsade badplatser fanns att tillgå. Tusentals solbadande människor ”hängde” längs grönytorna och förfriskningsställena. Där kom vårt vandringslag och stack ut lite. Vi pausade, åt glass och kollade på allt folk. Nu hade värmen börjat ta ut sin rätt och några i sällskapet tackade för sig och nyttjade möjligheten att hoppa på Havnebussen och båtledes ta sig till Nyhavn för vidare färd hemåt. Vi andra, som ännu inte fått nog, traskade vidare längs kajen och tog oss via en cykel-och gångbro över till Fisketorvet på andra sidan och vidare över järnvägsbron ner till Vesterbro, inspekterade Flaesketorvet på håll, köttbutikerna hade hunnit stänga. Vidare upp genom fina gamla kvarter med vackra hus fram till Vesterbrogade och en av dess tvärgator, Vaernedammsvej, med sina mysiga butiker och restauranger. När denna var avklarad kände hela sällskapet sig tämligen nöjt och kom gemensamt fram till att det nog var dags att ställa kosan mot Hovedbanegården i närheten. Nörrebro med sina spännande kvarter finns ju kvar till näst tur.

Tågbiljetten från Malmö gäller även på Metro, bussar och de gula båtarna i hamnområdet. 

Christianiamiljö

Christianiamiljö

Genom det gröna Malmö, juli 2013

Backarna vid Holma

Backarna vid Holma

Färdledaren Bengt-Ola skriver i sin färdrapport: Nästan 20 personer hade mött upp utanför Hyllie station. Efter att klarat ”stairway to heaven” inspekterade vi ovansidan av Emporia med sin inspirerande miljö av vajande gräs, planteringar och fina trädäck med härlig utsikt över bron och Öresund på ett håll och resten av Malmö i andra väderstreck. Återsamlade utanför Emporia påbörjades den egentliga gröna vandringen. Vi tog oss förbi ”sandöken” runt nya Malmömässan och över till grönområdena vid Holma/Kroksbäcksområdet, små koloniträdgårdar, upp och nerför de karakteristiska kullarna mellan H- och K-områdena och vidare genom frodig grönska fram till Ärtholmens stora koloniområde med välskötta trädgårdar, stugor och fin liten dansbana. Lätt att gå vilse här en mörk kväll. Därefter passerades stadionområdet med fotbollsplaner, idrottshallar och alla fotbollsintresserades nya mötesplats, det imponerande Swedbank Stadion, som ersätter det alldeles intilliggande gamla Malmö stadion, färdigställt lagom till fotbolls-VM i Sverige 1958. Därifrån bara en hyfsad frispark till Pildammarna med den inbjudande amfiteatern och Margarethapaviljongen. Vidare genom Silvias rosenträdgård, en sväng längs stora Pildammen med fontäner och det vackra vattentornet i fonden och därefter ner till boulebanorna i kanten av Carl-Gustavs Väg. En knapp kilometer utan grönska genom fina 20-talskvarter runt Malmö Opera ner förbi Aqua-Kul och in i Slottsparken. Vi avslutade turen genom den bedårande Slottsträdgården. Tueren kan avslutas i ölträdgården vid gamla hamnmästarbostaden. Det var en riktig tur genom det gröna Malmö!

Emporias entre, efter takvandringen

Emporias entre, efter takvandringen