>Vandring kring Torna Hällestad och Lund till Söderåsen på cykel 2008

>
Knivsåsen-Torna Hällestad-Trollskogen-Knivsåsen/Borelund, 10 km, 16 juni 2008, ca 3 timmar
Detta är en fantastiskt fin vandringstur! Vi var några stycken som gick den kl 18-21.30 inkl fin matpaus uppe på Prästaskogen med utsikt över Vombsänkan och Romeleåsen. Regnet hade just slutat när vi gav oss av, solen kom och vi fick en mycket fin kväll. Det är åsarnas tur! Först är det Knivsåsen, sen Hällestads åsar vid Torna Hällestad och sen höjderna vid Prästaskogen som slutar vid Boklundens restaurang. Efter åsarna går turen på lite grusvägar och sen över betesängar och enefälader för att sluta med en lång grusväg i lätt uppförsbacke. Turen följer huvudsakligen Skåneledens sträckning ”Från sjö till sjö” delar av etapperna 5-7. Det speciella med turen är att det är så otroligt varierad natur som man hittar på få andra platser. Det enda riktigt ansträngande är att ta sig upp på Hällestads åsar. Vi parkerade vid Dalby stenbrott. Denna lilla stenbrottssjö är också mycket speciell att bada i (man behöver inte hoppa från branterna utan det finns två platser där man kan gå ut i det fina vattnet).

Lund-Bjuv över Söderåsen, 75 km, april 2008, 8 timmar

Vi startade 9.30 från Lund. Turen gick genom det platta landskapet över Stångby, L Harrie, Virke, Remmarlöv och fram till Trollenäs där landskapet ändrar karaktär till lite mer böljande. I V Strö beundrades vi de sju runstenarna som står som en ö ute på åkern. Sen gick turen i omväxlande landskap fram till Trolleholms slott. Där valde vi vägen till Ask och vidare mot Konga där vi svängde in och såg på kyrkan. Närmaste vägen mot Klåveröd är en liten fin grusväg fram till Teglaröd och därefter upp på Söderåsen genom bokskogarna som ännu inte slagit ut men som bjöd på vitsippor. Vi fortsatte mot Stenestad på trevliga vägar. Här fann vi ett efterlängtat fik, det första vi sett idag. Därefter valde vi att köra mot Klippan-hållet rakt norrut. Nu blev det nerförsbackar på fina slingrande vägar och skogar. Vid Klöva-skylten skulle vi svängt ner för att se Klöva hallar men det fattade inte vi. Efter sista långa fina nerförsbacken svängde vi mot Maglaby och på grusvägen längs åsen kom vi till Kärreberga och sen till Vrams Gunnarstorps ägor med den tre kilometer långa och bitvis två meter höga stengärdesmuren som inhägnar kronhjortstammen. Vi körde in och beundrade slotten med alla dess byggnader samt buxbomshäcken och avenbokshäcken från 1600-talet. Därefter raka och jämna vägen på åkermark till Gunnarstorp som är en bruksort med egnahemsbebyggelse. Passagen genom Bjuv fram till stationen var föga upphetsande. Kl 18 gick tåget till Ramlösa och där byte till Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *