>Småland – Cykel Växjö med omnejd 2008

>

Övernattning skedde i Växjö i stuga mellan Lövsjön och Hinnasjön, ca 8 km öster om stan.
Jag tog en morgontur på cykel över Fällorna, Jacobsdal och förbi golfbanan i Fylleryd. Hela området vid Lövsjön är mycket trevligt att cykla och promenera i. Golfbanan ligger fint och cykelvägen går omväxlande i landskapet. Jag cyklade vidare genom Sandsbro, genom villaområde Hovshaga och ner till Centrum och Domkyrkan med Linnéparken på fina cykelvägar. Vattentorget kallas platsen där man kan utgå för promenad på fina bryggor vid Växjösjön. Jag fortsatte västerut till Högstorp och cyklade på mindre väg över Hollstorp, Lövåsen fram till Norratorp där jag svängde vänster upp och över stora vägen till Kalmar. En tur på 30 km. Cykelvägarna kring och i Växjö är mycket fina och mycket väl utbyggda. Här kunde inlines passat bra för en morgontur! Växjö har mycket att erbjuda för en långpromenad.
På eftermiddagen tog vi bilen till Växjö och promenerade sen ner till Växjösjön. Vi gick längs västra stranden på fin promenadväg ner mot Strandbjörket, upp förbi Tegnerskyrkogården, Biblioteket och Centrum.

Tidigare besök i Småland har varit Åsnen runt på cykel två dar med övernattning i Ryd, fina turen med långfärdskridskor på Åsnen, samt cykelturer över Åby m fl orter. Cykelturen runt Åsnen kan varmt rekommenderas (startpunkt finns faktiskt vid centrum i Växjö vid Växjösjön). Vi övernattade i Ryd för att kunna dela upp turen på två dagar.

Turer att göra: Gång- och cykelstråket Växjö Runt.

Staden har drygt 50 000 invånare. Det var ett handelscentrum redan på järnåldern.

Bilturen vidare till Öland gick på väg 25 över Lessebo och Nybro. Detta är en omväxlande väg och väl så omväxlande som Kalmar – Karlskrona om man ska vägen Malmö – Öland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *