>Söderköping, cykel längs Göta kanal och sen Linköping

Någon direkt cykelkarta längs kanalen finns inte. Det finns dock med inritade cykelvägar. Jag hade önskat en liten beskrivning av cykelturen eftersom det är bra att vara beredd på var de jobbiga och ibland dåliga vägar som trots allt finns. Leden följer ju inte enbart en kanal utan rundar även ett antal sjöar och här är det t ex vid Asplången kraftigt kuperat åtminstone i en skånings ögon. Bara bitvis är leden asfalterad. Inlines är inte att tänka på. Leder går fint och jämnt fram till Asplången. Efter Söderköping får man med ibland dödsförakt kasta sig över E 22, idioter till bilister finns överallt! Vissa har inte en tanke på att sänka farten när en cyklist försöker komma över. Duvkullens slussar passeras. Med spänning följer vi en katamarans färd, det är precis den passerar! Efter Klämman finns mycket fin rastplats på kulle med överblick över kanalen. En cykel med lastad cykelkärra kräver styrka här i backen. Nu ska man runt Asplången, norr om. Det är upp och ner på grus och asfalt, genom sommarstugeområde, genom stensatt privat väg, genom tyst och tät granskog mm. I den värme som råder väljer vi att vända halvvägs förbi sjön, vi ska tillbaka också! Här märker jag att avståndsbedömningen sviktar, det har gått lätt och snabbt att cykla före sjön men här tar det tid och vid en diskussion med en GPS-försedd (Palm notebook med GPS) vill jag inte tro på hans uppgift men han har naturligtvis rätt. Vi möter ett par där hon är rätt mullig men är infödd och lätt cyklar här! De berättar att det är lika kuperat resten av vägen till sjö tar slut i väster. Det blir naturligtvis samma väg tillbaka, dock med ett bad vid Snöveltorp som man kan hitta om man fluktar efter en nedfart till sjön vid stugområde. Här finns brygga och flotte. Det är ett underbart bad i dagens värme. Här på sjön lägger en del båtar till över natten på sin färd. Tillbaka tog det bara 1 timme och 20 minuter. Dagens tur blev på 37 km.

Mangelgården är mycket trevligt att bo på. De har en variant med frukost i form av självservering, bra idé och billigt.

Dan efter packar vi och kör för ett bad i sjön Roxen. Vi följer väg nära Göta kanal. Det är vackra omgivningar. Vi kommer till Bråttom eller Brådtom som det står på kanalhuset, Vägverket har en annan mening. Här ligger ett mycket trevligt ställe med vandrarhem, café och försäljning. Vi kör vidare till Norsholm där vi ser på kanalen och Kapten Bills vandrarhem. Det ser trevligt ut med hus och servering. Vi kör sen norr om Roxen på fina små vägar. Här går också cykelleden (den norra, det finns en alternativ södra också). Vi möter halvvägs till badet en lundafamilj som är ute med cykelkärra och full tältutrustning. De rekommenderar som bästa sträcka Borensberg – Berg. Efter vackra vägar är vi framme vid Roxenbaden. Här finns stor camping med skuggande träd på en del av området. Det blir ett fantastiskt skönt bad i 25-gradigt vatten, klart och behaglig sandbotten. Vi kör vidare till Bergs slussar. Här finns vandrarhem mm.
Nästa anhalt är Linköping som vi når vid 17-tiden.

Linköping

Här övernattar vi inte utan det är Ödeshög som är nästa anhalt.
Vi parkerar vid Garnisonsronellen och cyklar in på fina cykelbanor i stan över Djurgårdsgatan till utsiktsplatsen och kaféet, Belvederen vid Naturcentrum och fina Trädgårdsföreningens planteringar. Utsikten är väl ingen ”höjdare” men ok. Vi cyklar ner till Stångån och följer den på fin cykelväg till Tannefors slussar (ej i bruk). Här rör sig folk mycket med vandring och löpning. Det går gång- och cykelväg på andra sidan ån också. Vi kör tillbaka upp till Stångebro och upp förbi St Lars kyrka och till Stora torget. Vi hinner med sevärda platser som Domkyrkan, nya biblioteket vid Slottsparken. Vi letar oss ut till Malmslättsvägen där cykelväg leder till Gamla Linköping, ett fint gammalt trähusområde. Det blir sen till att passera ett nytt bostadsområde intill friluftsområdet Östra Valla.
Vi kör vidare med bilen på stora vägen till Ödeshög.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *