>Januaris skridskoturer på skånska sjöar 2009

>

Det började med Fjällfotasjön nyårsafton, isspaning inför nyårsdagen och lite sug efter att få åka. Det var ingen panik med matlagning och förberedelser för aftonen ty vi har det vist ordnat att vi tillsammans med paret vi brukar tillbringa aftonen med, lagar maten tillsammans, närmare bestämt herrarna. Sven, som var veckans israpportör, och jag skulle reka. Efter en längre skogspromenad i terrängen kring sjön, vi hade satt bilen vid fel parkering, så kunde vi så smånngom hitta sjön och försiktigt kliva ut på den tunna isen. Den var tjockare längre ut. Fantastikt fin is! Vi skrinnade tills det började skymma. Detta var en fin avslutning på 2008!

Första januari blev det tur med klubben på Fjällfotasjön och Häckebergasjön. Båda sjöarna tillhör de trevligaste i Skåne, småflikiga och omgivna av skog. Den första har en utbredning som gör att man i det närmaste kan åka vilse på sjön och leda en grupp runt utan att den har en aning om var man är. En rundtur blir 8 km. Det kan vara tunt i sunden mellan Orön och stränderna på norra och sydöstra sidan om ön. Den senare har slottet och fin bokskog som omgivning. Här blir en rundtur 5 km men det kan förlängas med turer runt öarna. Tjockleken kan ibland variera och det finns utlopp samt svagare partier i sund.

2 januari blev det en privattur på Fjällfotasjön och Krankesjön. Den senare låg blank och fin med massor av folk. Jag uppskattar antalet parkerade bilar till hundra. Sjön lägger sig ofta tidigast av alla eftersom den ligger i en liten köldhåla, nere i Vombsänkan. Den är rätt grund och har vasspartier runtom. I östra delen har kommunen anordnat ett fint fågelskådarställe med tak. Det är ett utmärkt rastställe även på vintern. Det finns utlopp i östra delen som man får se upp med! En rundtur blir 8 km.

3 januari blev det en klubbtur på Snogeholmsjön på vägen mellan Sjöbo och Ystad. Detta är också en trevlig sjö och har även den sitt slott. En rundtur blir 9 km. Man kan kryssa mellan öarna i norr och förlänga turen.

4 januari var det åter Fjällfotasjön samt Yddingen med klubben. Yddingen fryser senare än andra och istillväxten är ofta ojämn. En rundtur blir cirka 7 km. Här finns inget slott men en herrgård. Gässen gillar sjön!

5 januari blev det privattur med inslag av isspaning ner vid Höllviken. Denna vik kan lägga sig när det är kallare en längre tid. Då ger den härliga turer. Utanför Vikingabyn är det rätt djupt men annars inte. Jag körde norrut en bit längs stranden för att spana och kom en bra bit upp vid Hammarsnäs innan jag vände när solen började gå ner. Det är en speciell känsla att köra här, det är inte direkt havsis men sundsis med Bron i horisonten, sjöfåglar som ses och hörs och så känslan av vidder! Från Kanalens andra sida har vi tidigare år åkt västerut och rundat Skanörs norra udde, Knösen, och kört ner i Bakdjupet där man ser Skanörs kyrka. En ytterst trevlig tur!

6 januari blev det klubbtur till Vombsjön, Ellestadsjö samt Krageholmssjön. Den första var ytterst lurig, troligen pga vattentuttaget av Sydvatten. Vi hade då och även senare flera plurr. Rundturen blir 15 km och vissa år kan man ta sig upp i Björkaån. Det finns ett par bäckmynningar strax norr om Björkaån samt på sjöns norra sida där det kan vara svagt. Sjön känns stor och blåser kan motvinden vara jobbig men medvinden desto trevligare. Ellestadsjön ligger tre km söder om Snogeholmsjön. Den är rund med höga stränder och har en viss vildmarksprägel. En promenad från vägkorsningen till Knickarp krävs och dessutom genom lite buskig strandvegetation. Rundturen blir 7 km. Bellinga slott ligger här, rätt oansenligt. Pipers äger det. Några bäckutlopp finns i nordväst och på östra sidan. Krageholmsjön ligger ytterligare 2 km söderut. Isen kan vara lite lurig och har ett utlopp i sydöstra hörnet. Rundturen blir även här 7 km. Krageholms slott kan skymtas.

10 januari gjorde jag en klubbtur på Snogeholmssjön och Ellestadsjön.

Den elfte blev det en privattur med sonen på Häckebergasjön.

Den sjuttonde ordnades klubbtur till Perstorps dammar som ligger söder om samhället och består av fem mindre sjöar som det är lätt att ta sig emellan till fots. De är mycket omväxlande och ger rolig skridskoåkning med de många öarna och vikarna. Man svänger vid skylten Gustafsberg in på en skogsväg cirka 2,5 km och kör österut tills man ser sjöarna. En hel rundtur kan bli uppemot 30 km. Man kan lägga till Henrikstorpssjön och Store sjö i närheten. Sjöarna ligger 9 meter över havet, har s k flytöar, tillkom under 1800-talet då man dämde upp dem och odlade karp i dem för export till Tyskland främst. Med kolning av ved från skogen gjordes ättika och för att nå skogen anlades de järnvägsbankar som nu bilvägarna går på. Näringarna lade grunden till Perstorp AB. Det blev ett plurr på sjön då jag ouppmärksammad missade det enda utloppet när jag ledde gruppen. En annan ledare i gruppen tog över och han tog en tur med gruppen medan jag fick hjälp att byta till de torra kläderna som fanns i ryggsäcken.

Den artonde var det klubbtur till Fjällfotasjön i dimman och på den vattenbegjutna isen. Vattnet gör att det går lätt att glida fram och det ger en annorlunda upplevelse genom de speglande ytorna. Vi tog två varv så det blev en korttur idag men det kändes bra efter turen dagen innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *