Spanien, Andalusien, oktober 2011

El Torcel, häftiga leder

El Torcel, häftiga leder

Det blev en kort men ovanlig, märklig och häftig vandring på turen till Andalusien de första tio dagarna i oktober. Jag hade kanske tänkt att det skulle bli lite mer men hustruns knä satte stopp. Norr om Malaga, cirka 30 km, finns ett ovanligt bergsområde.

Denna text är tagen från den fina sidan: restillspanien

El Torcal naturreservat är känt för sina enastående kalkstensformationer. Inom El Torcal parken ligger 17 kvadratkilometer några av de vackraste och mest imponerande kalkstenslandskapen i Europa. Hela området låg under havet fram till omkring hundra miljoner år sedan. Jordens våldsamma rörelser skapade kullar och berg upp till 1300 m höga. Under miljontals år har regnet och vinden skulpterade otroliga och märkliga klippformationer. Det är möjligt att köra upp till El Torcal på 1100 m. över havet upp en bra väg från byn Villanueva de la Concepcion eller via Antequera. Bredvid parkeringen ligger ett informationscentrum, här visas en dokumentär om hur El Torcal har formerats som är mycket intressant.

Det finns tre vandringsstigar genom parken vilka visar vägen genom färgade träpelare längs vägen. Den kortaste och enklaste är ungefär.1.5 km. och tar cirka 30 minuter. Alternativa vägar omfattar ca 2,5 km. eller den längsta och svåraste är 4,5 km. och tar ca tre timmar, med en visning punkt på 1339 m. Där man kan se hela El Torcal-parken och på en klar dag kan man till och med se kusten till Afrika.

Några filmsnuttar från El Torcel som jag tagit:

El Torcel 1

El Torcel2

El Torcel3

El Torcel4

Vi spanade även in området ytterligare 20 km norrut. Någon vandring blev det inte men jag måste dela med mig av två videofilmer  som ger hisnande upplevelser även från soffan. Femtio kilometer norr om Malaga ligger La Garganta del Chorro, vilket är en 5 kilometer lång och 300 meter djup ravin som bildas av Guadalhorce floden. Den 700m höga Desfiladero de los Gaitanes pass är känt för den mycket farlig promenadväg som kallas Caminito del Rey (Kungens lilla vägen).  Promenadvägen var byggd på 1920-talet för att transportera material för att bygga den elektriska vattenkraftverket på andra sidan dammen. Stigen fick sitt namn efter kung Alfonso XIII av Spanien som uppges ha inspekterat konstruktion från gångvägen. Promenadvägen ligger längs bergsidan och hålls upp av järnvägsräls som är inslagna i berget 200 meter ovanför floden/ marken. Många delar av vägen saknas och räcke finns bara på ett fåtal ställen, officiellt har tillträde till promenadvägen tagits bort år 2000 efter att en turist dog när han försökte ta sig över det. Nu pratas det om att återställa vägen även om något arbete inte väntas ske före 2010 med slutförandet kanske under 2012. Nuvarande gångvägen är bara tillgängligt för klättrare, och området är känt som en av de bästa bergsklättring områden i Europa. Men El Chorro är också mycket populärt för mountainbike, vandring och camping. Det finns många vandringsleder runt landskapet vilket erbjuder fantastiska utsikter över den vilda terrängen. El Chorro är en upplevelse som absolut inte får missas av naturälskare.

Vandringsfilm!!!!!

och ännu en film

En bortspolad vandringsled finns vid Nerja (se bild nedan), cirka 50 km öster om Malaga! Jag gick den en bit! De små fina sandstränderna lockade nämligen och det var lite häftigt att klättra över klippor och snabbt passera utskjutande klippor när vågorna drog sig tillbaka. MEN framförallt är det en charmig ort. Jag har inte så mycket att jämföra med men av de orter vi såg från Nerja till Cadiz (vi vände strax före i Conil de la Frontera) var denna bäst. På denna fantastiskt långa och breda sandstrand i Conil de la Frontera fick jag blåsor på alla tårna och en träningsvärk i vaderna som satt i en vecka! Varför lär man sig aldrig? Sandstrand är hårt! Det var bara det att stranden inbjöd till en gång- och löptur.

Jag kan passa på att rekommendera staden Granada med palatset Alhambra. Palatset är naturligtvis fint, vi gick där 9-14, med sina utsmyckade byggnader men även trädgårdarna. Vi bodde intill så för att komma till stan går man en fin promenad nerför genom skogen (trappor och fint på alla sätt). Stan är mycket trevlig.

Nerja, riktigt fint!

Nerja, riktigt fint!

Gibraltar kan ge en rejäl pulshöjare om man så vill. Det är nämligen fritt fram att gå upp till toppen. Vi tog en minibuss. Det är mycket turister men en upplevelse att komma upp på denna egendomliga uppskjutande klippa. Parkera dock bilen utanför i La Linea!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *