Vandring i Rövarekulan och i Pinedalen, maj 2011

Rövarekulan

Rövarekulan

Rövarekulan ligger mellan Rolsberga och Löberöd. Här skär sig Braån ner 20 meter från högsta punkten. Det är ett skifferrikt område. Fram till någon gång på 1960-talet fanns en dansbana här och tåget passerade, Eslöv-Löberöd. Från parkeringen i Rövarekulans mitt gick vi upp längs ån tills bron kommer. Vi gick sen på kanten av fördjupningen på stig och såg ner på ån långt där nere. Vid stenbron där gamla landsvägen korsade Braån gick vi i ramslöksbeväxta marker tills det började bli snärjigt varför vi gick längs ån intill betesängen tillbaka. Det kan väl ha blivit 3 km. Det är lite fascinerande med denna dalgång mitt i åkerlandskapet som i övrigt är platt. Något som for oss i tankarna var att till sommaren göra en åvandring i Braån. De lövskogsbeväxta åkanterna ser ut att sträcka sig ganska långt mot Rolsberga. En varm sommardag iklädda avlagda gympadojor och kortbyxor och gående i det ljumma åvattnet känns lockande.
Vi körde till Pinedalen där en lämplig start är vid kyrkan i Gudmundtorp där Skåneleden passerar förbi. Dalen är cirka 300 meter bred och 15 meter djup. Leden går genom mycket omväxlande natur längs dalens västra sida. Ramslöksfält passerades på smal stig. Efter en backe leder den in i bokskog där liljekonvaljsfält breder ut sig. Sen kommer en passage till andra sidan dalen över en äng med rikligt av ängsbrässma. En och annan glada sågs. Ny omväxlande natur tar vid och efter att ha passerat genom tät skir skog var det dags att vända tillbaka för att inte komma i mörker hem. Vägen tillbaka i samma spår kändes lika omväxlande. Två från lokalbefolkningen och en hund såg storögt på oss fullt förståeligt denna lite regntunga måndagkväll. Dock, något regn besvärades vi inte av mer än strax i början i Rövarekulen och åter konstaterade vi att det blir alltid bättre än man trott. Tolv nöjda vandrare avslutade turen utanför kyrkan i Gudmundtorp.

Pinedalen

Pinedalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *