Skaffat kajak

Då var det dags. Egen kajak efter att ha hyrt flera år till vår paddlingshelg och efter att ha fått mer tid. Vad skulle man välja? Det finns mycket på nätet att läsa, allt ifrån försäljare till bloggar och föreningar. Jag började med att cykla in till Malmö för jag såg att det ska finnas en affär där i Västra hamnen. Den var nedlagd. Körde bort till Öresunds kanotklubb och pratade med några där, om de ev hade någon begagnad kajak. Nej. Var handlar de kajaker? Jo, i Köpenhamn eller Helsingborg är det vanligaste. Men det finns en butik i Lund på Nöbbelövsvägen! Alltså 500 meter från hemmet. Det är On Water, som har funnits sen 2008 där. (De har öppet kl 12-18 vardagar och lördagar 10-12. Vintertid bara på lördagar). De hade kajaker, cirka tolv olika i lager och all utrustning som behövs. Nu på hösten hade de tio procent rabatt. Den dyraste såg bäst ut!

Min Prijon Marline

Min Prijon Marline

EnEn  Prijon Marlin Prilite. Det är en storsäljare enligt broschyren. och passar utmärkt för både motionärer och expeditionspaddlare, längd 5.3 meter, vikt 23 kg, kursstabil och lätthanterlig, starkt material för hårda påfrestningar, komfortabel och lätt att justera för bra passform, passar långa och korta personer,  ord pris 23 000 kronor. Provsatt den på golvet. Efter några besök och en kort provpaddling genom en kompis på Åsnenpaddlingen så slog jag till. Flytväst, paddel, kjol, kompass till, totalt cirka 24 000 kronor. Personer insatta i paddling säger att man ska provpaddla ett antal olika före köp och se vilken typ som passar ens behov. Eller att köpa begagnat från t ex uthyrare som en början. Eller att gå med en kanotklubb, prova olika och sen välja. Å andra sidan säger man också att man anpassar sig till en vald kajak och lär sig den. Sen finns det olika teorier om man ska ha skädda eller roder. En sökning på nätet ger många svar! En som jag fäste mig vid var Björn Thomassons. Han har även ritningar på kajak för hemmabygge (trä). En god vän har byggt en sådan, efter tio år har haft letat fram en ny ritning och låtit bygga ännu en!

Hemmabygge a la Björn Thomasson

Hemmabygge a la Björn Thomasson

Det blev tur direkt, Calle kom och hämta mig och vi körde till Bjärred. Efter en tur till Lomma steg jag av och kunde knappt gå. Det var någon form att träningsvärk i ena vadmuskeln som hade orsakats av för långt avstånd till roderpedal. Det satt i under två veckor! En vecka senare paddlade vi i Västra Ringsjön och efter justering av pedalen kändes det inget efteråt.

Utanför Lomma

Utanför Lomma

Vid Ringsjöstrand

Vid Ringsjöstrand

Paddel a la Björn Thomasson, grönlandspaddel, att t ex ha som extrapaddel

Grönlandspaddel

Grönlandspaddel

2016-09-19-07-01-02

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *