Övernattningstur för skridskoåkning, 9-12 feb 2023, med Nyköping som bas

Prognoserna för vädret var inte goda, det skulle bli blåsigt och plusgrader. Två nätter skulle dock ha minusgrader. En rapport från isen dan innan från Mårten Ajne var lite dyster då han skrev att det var många osäkra partier på Båven som överraskade åkarna. Vi var först 17 anmälda, sen blev vi 7 men Sven obestämde sig och han och Maria kom sent på kvällen. Dan innan hade de suttit på akuten i Lund för njurstensanfall. Sven fick stolpiller med sig som han använde under turerna. Magda tog tåget upp kl 23 från Lund och framme kl 6 i Nyköping med byte i Norrköping kl 4. Vi bodde på Clarion, Magasinet, centralt nära Nyköpingshus. Lite lustig prissättning, 1200 kr för enkelrum och 1400 kr för dubbelrum. Då ingick fin frukost, eftermiddagskaffe, middagsbufféer, bastu, jacuzzi och fina rum, ett trivsamt hotell. Turen blev trots prognoserna lyckad. Vi fick solsken men tidvis stark vind på fredagen. Lördagen var det dock överis som vi testade men gav upp och åkte till cafe i Gnesta, men testade sjön Sillen sen. En lunch i hyfsat solig backe vid klippa och några kilometer längs fina klippväggar var bra. 

   Torsdag: Avfärd kl 9 från Lund med bil. Det är 50 mil till Nyköping, som var målet. Vi stannade av sydost om Jönköping vid Tenhult. Tenhultasjön runt blev 15 km. Det såg inte inbjudande ut före turen men det blev helt ok. 

   Fredag: Från färdrapporten: ”Dagen började fint. Solsken från en klar himmel, hård fin is och glada skridskokompisar. Vad mer kan man begära? Ömsom motvind ömsom medvind men inget jobbigt. Perfekt is. Det blev promenad upp till Båven efter Lidsjön. Vandrarhemsvärden vid Båven kom ut och rekommenderade stället och det såg bra ut. Båven bar bra. 10-15 cm mestadels. Några tunnare partier senare och flera råkar. Landgång på några ställen. Holländare under utbildning passerade med Rob som lärare. Lite skit på isen som orsakade några fall. Njutbart. Vissa tog ut svängarna på trygga isar. Vi passerade slott som imponerade. Först var det Vibyholm, sen Rockelsta, där vi har en gruppbild. Sparreholm siktades. En råk tvingade oss upp genom skog och branter. Bussen sågs passera annars hade vi siktet på den. Det blev lång promenad till annan busshållplats uppe vid väg 53 och sen väntan. Mycket spännande norr om Vibyholm men råkarna gick att passera på land. Lite trix och fix när vi närmade oss Sparreholm men åter passerbara råkar.  Mörkret inföll och när buss kom höll han på att missa oss. Bussen före till Flen stannade. Sven fick en pratstund med Ludde på väg hem. Idag var det bara skrinnare på  bussarna.

Rockelsta slott och gruppen, utan fotografen

   Lördag: Vi testade sjön Likstammen med vissa farhågor före avfärd. Och mycket riktigt var det överis som man direkt sjönk ned i. Det blev en kort runda och sen blev det café i Gnesta. Vi tänkte att det kanske stabiliserats sen men test på sjön Sillen gav samma resultat, vi körde dock några kilometer längs klippväggar och landmärke och tog lunch i skogen. Sen hem till hotellet och eftermiddagsfika. Jag själv tog en runda längs Nyköpingsån vid 16-tiden. Det blev en timme i snabb takt. Vilken fin stad! Det är många fina gamla hus som ligger längs ån. Ett kraftverk med vattenfall ligger mitt i stan. Affärsgatan, Storgatan, är lång och inga tomma affärslokaler sågs. Ett ståtligt hus i änden av gatan visade sig vara en folkskola. Stan har brunnit ett par gånger och ryssarna var här i början av 1700-talet och brände och förstörde. Sen blev det bastu och jacuzzi och sen middag.

   Söndag: Likstammens badplats kl 9, tillbaks 14. ”Åh vilken dag!  Sjödiskussionen slutade med att Likstammen skulle få en ny chans efter gårdagens avbrutna försök, och vilken dag vi fick! Övervägande fantastiska ytor med  fläckar av inte färdigstöpt. Påstigning vid Likstammens badplats och sedan medursvarv in o ut i vikarna med finfika i svag sol. Under helgen hördes kommentarer om att återvända o uppleva dessa fina miljöer också sommartid. Det gav mersmak! Tack, alla, för en finfin helg!”

Sen blev det hemfärd i bilarna. Kl 22 var vi i Lund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *