Inlines i Paris 2005

Friday Night Skate! Tanken väcktes på turen i Friesland, varför inte prova att delta i Paris, det är ju billigt att flyga dit och vi kan ta respektive med oss. Sagt och gjort, så blev det.

Paris. Framför Eifeltornet

Lasse skrev så här: Elva förväntansfulla från SIK och LSS samlades 2130 på torget framför Gare Montparnasse tillsammans med fyra i supporterklubben för att delta i världens största inlineevenemang ”Friday Night Skate” de ca tre milen genom Paris centrala delar. Kl 2200 rullade den mångtusenhövdade massan långsamt igång. Vi rullade utför Rue des Rennes (passande namn) till Boulevard St Germain som var kantad av täta led av hejande fredagsyra fransoser. Över Pont de Sully till den högra stranden av Seine. Hittills hade det gått svagt utför så det gällde att bromsa för att inte kollidera med åkare framför och runt omkring. Efter bron till vänster utefter Seine ett par km fram till mäktiga Bd de Sebastopol som vi tog norrut till Bd de Magenta. Snart ser vi Sacré Caeure på en topp framför oss. Vi skall lyckligtvis inte upp på till toppen utan rullar motsols nedanför bl.a förbi Moulin Rouge och Place Pigale. Nu är den tidigare så släta asfalten besvärlig. Gammal och hålig och bitvis med blottlagd gammal gatsten där inunder. I början bär det svagt uppför och så småningom kraftigt nedför. Tack ock lov har vi ambulanser insprängda här och där i tåget vilka tar hand om de som faller olyckligt. Lätt kaos när dom skall fram genom massorna. Vid Rue de Maubeuge svänger vi västerut ända ner till Operan och vidare ner till eleganta Place Vedome där vi hade rast kl 2300. Så norrut igen förbi Operan och västerut på Bd Hausmann och söderut på Avenye Franklin över gatstensförsedda Champes Elysées ner till Pont de l´Aima nära det av 30 000 lampor försedda ”tivolit” Eifeltornet. In på Marsfältet runt magnifika Ecole Miltaire och genom Hotell d´Invalide till Bd St Germain och Rue des Rennes tillbaka till startplatsen.

Paris inför start

De flesta åkare har inga skydd alls. Flera olyckor inträffade där Staff-personal bildade en skyddande ”plog” kring de skadade för att förhindra att andra skulle köra över under natten fallna kvinnor och män. Vi hade alla skydd på oss men av våra två fall ledde ett till skrapsår som tar en tid att läka. Full uppmärksamhet krävs hela tiden på omgivningen och gatorna som bara är nödtorftigt belysta eftersom Paris nattetid är tänkt för romatik och inte för inlineåkning. Försök att åka ”brett” vilket försvårar för omkörande att skära in framför dig. Många är suberba åkare och trixar förbi i mycket höga farter vilket störde åtminstone mig som varande pensionär.

      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *