>Västervik , vandring i staden, kort cykeltur

>

Boende på vandrarhem i stan
Vi körde mot Västervik och valde mindre väg som mynnar i Hjorted och sen leder till Västervik. På vägen i skogen passerades bl a Falsterbo och Lunds by! Det är ett väldigt tilltalande landskap. Dagen börjar med en liten cykeltur för att hitta ett bageri. Det är ju en stor stad! Tänk vilken diffus uppfattning man har om många städer! Det tog sin tid att hitta ett bageri men å andra sidan blev det en rekognosering inför dagens övningar. Det är inte som i t ex Frankrike beträffande tätheten på bageri! Vi börjar dagen rätt sent med vandring genom stan och upptäckte den fina trähusbebyggelsen, de små torgen och gick sen ut på stråket över Lilla och Stora Strömmen förbi Stegeholms slottsruin där visfestivalen försiggår. Vi tog liten picknick vid Kulbacken och utsiktstornet och besåg nybyggda området vid Tändsticksbryggan, typ Malmös Västa Hamn. Notviken med hamn ligger här. Vi drog oss genom Västerviks Museum med Naturum för att komma till den badplats som ligger väster om Roddklubben. Då badar man i Gamlebyviken. Härifrån ser man över till stan. Vi gick genom en lugn stad tillbaka till vårt vandrarhem. Innan nattvilan tog jag en cykeltur för att se på Lysingsbadet och naturen därute. Efter att ha sett Oskarhamns camping så är Västerviks en riktig besvikelse. Tätt mellan husvagnar och tält och tät rök från grillarna. Hur kan man bo så? Trots det är det fullbelagt! I Västervik hittar du stadsdelar som Öster- och Södermalm och Djurgården

Västervik har cirka 21 000 invånare. Skärgården har ca 5 000 öar. På 1700-talet var det en av Sveriges främsta sjöfartsstäder med stora varv. Tjustbygden och Tjust skärgård ligger här. Tjustempire är en byggnadsstil som är typisk för nordöstra Småland.
Att göra: ångtåg till samhället Verkebäck söder om V och sen skärgårdsbåt tillbaka till stan. Det går smalspårig järnväg med rälsbuss till Hultsfred på 7 mil (stopp vid diverse stationer kan göras). Skärgårdsbåt från V eller Loftahammar (lär ha vackra miljöer att vandra eller cykla i) med eller utan båtluffning. Idyllen Blankaholm tre mil söder om Västervik. Tur med skonaren Linnéa där man kan lära sig segling. Tjustleden för vandring är totalt 20 mil. Gränsöleden är 12 km och Loftaleden är 20 km. Paddla kajak från t ex Smitterstad söderut mot Ankarsrum (fortsätter man med några lyft kommer man ut i Östersjön). Cykla längs Astrid Lindgrenleden mellan V och Vimmerby. I stugorna vid Båtsmansgränd kan man hyra in sig, ser tilltalande ut. Gamleby ligger ett par mil norr om Västervik och är hamn för segelskeppen Linnéa och Vega. Ankarsrum och Överum har industrimuseum.

Från Västervik tog vi vägen över långa udden med Norrlandet och Segersgärde till Gamleby. Det är ett härligt landskap med vackra vyer. Sen blev det större väg mot S:t Annas skärgård. Vid Gusum tog vi av på liten väg och passerade Börrum och kom ut på större väg vid Bråta. Då hade vi kört på delvis grusvägar i ett omväxlande och småkuperat landskap. Vi kom ut på Torön och före bron över Lagnöströmmen svängde vid ner mot vandrarhemmet mm S:t Anna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *