Skridskor vid Alingsås med Mjörn, Ömmen, Färgaren o Fegen 2009

Lååånghelg 27 till 29 febr. Tre dagars skridskoturer, heldagar, i trevliga skridskokompisars sällskap! SIK´s årliga övernattningstur brukar vara en höjdpunkt på året. I år hittade vi isar i Göteborgstrakten, närmare bestämt sjön Mjörn vid Alingsås som vi åkte på hela fredagen. Den rundtur vi gjorde blev faktiskt hela sju mil lång. Men då var vi inne i de flesta vikarna. Det är en mycket trevlig sjö att skrinna på med låg klippkust blandat med skog och villor. På grund av svagare partier väster om Alingsås drog vi ut på sjön och angjorde några öar där vi satt och njöt i solen.
Andra dagen gjorde vi sjöarna Ömmen och Stora Färgaren, även dessa trevliga skridskosjöar. Lördagen bjöd på kalasväder och kanonfin is i södra delen av Ömmen vilket övergick i lite buligare men helt godkänd is senare. Det blev en trevlig promenad mellan sjöarna, först nerförsbacke till Stora Färgaren som ligger betydligt lägre och sen uppförsbacke tillbaka. Det är ett väldigt trevligt och omväxlande landskap i dessa nejder. Nivåskillnaderna var förvånande. Här har GLSK, alltså göteborgsskrinnarna, en klassiker som en del av dem gjorde, nämligen från Hindås till Gräfsnäs. De startar i Nedsjöarna och går över till Ömmen, vidare norrut till Sävelången, över Mjörn och slutligen över Anten upp till slutmålet i norr. Detta utspelar sig i Bollebygds kommun. Det nya vandrarhemmet i Hedefors var trevligt och fräscht att bo på. Vi var 23 personer som logerade där. Det ligger vid Säveån i det gamla bruket. Hit till denna bygd kommer jag att återvända sommartid. Mjörn lär vara bra som fiskesjö.
Tredje dagen körde vi söderut på väg hem och mellanlandade vid sjön Fegen som beskrinnades med nära sju mil i högt tempo. Vägen dit gick på småvägar genom skogsbygd genom Bollebygd, Kinna, Öxabäck, Mjöbäck, Svenljunga och Ätran och sen upp till Sandviks kyrka där vi startade. Fegen är långsmal, utan klippor och bebyggelse men trevlig att skrinna på. Dagen började i Västergötland, övergick till Halland och starten skedde i Småland. Alla tre landskapen skrinnar man på vid en rundtur på Fegen. Det är bara 15 km till Ullared köpcenter om man tröttnar på naturen.
Med detta var skridskosäsongen slut. Det var en sällsynt lång och fin säsong! Efter två dåliga skridskovintrar så var detta vad som behövdes!

  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *