Nice med Franska Rivieran och kustvandringar

Premiär som reseledare! Tretton flitiga vandrare hemifrån följde med på turen. Flyg till Nice för 1 300 kr och hotell vid stationen för 2 100 kr gjorde att det blev en budgetresa så här i baisse saison. Jag hade inte planerat särskilt mycket för det är ju numera kända marken efter ett antal turer ner där. Prognosen för vädret såg som vanligt vid den här tiden inte så bra ut. Det blev dock bra som det brukar. Jag vet inte om det är för att avskräcka turister dit, för ofta ser man i SMHI´s prognoser moln, regn, skurar och låga temperaturer för Nice. Kanske tänker de på områden längre upp i bergen? Visst kom det några skurar, några rejäla som varade en timme men annars slog prognosen fel. Vattentemperaturen höll 22 grader. Det första vi hörde var att det skulle vara tågstrejk varannan dag. De hoppade över någon dag men sen var det upphävt. Det blev lite förseningar och inställda tåg men det pågår också spårarbeten på vissa ställen. Även bussarna påverkades. Ja, det blev en lyckad resa tyckte alla.

Ute vid spetsen vid Mont Baron

Ute vid spetsen vid Mont Baron

Ute på Cap Martin

Ute på Cap Martin

Ute på Cap Ferrat

Ute på Cap Ferrat

 

Vi började med turen från Nice centrum österut mot Villefranche, fast vi nöjde oss med spetsen vid Mont Baron där ju trappan upp till vägen nästan tar musten ur en. Buss tillbaka när den äntligen kom. Fast sämre plats att vänta på finns ju. Andra dagen åkte vi till Bealieu för att gå runt udden Cap Ferrat där de rika håller till. Längst ute på udden är ett säreget landskap. Västra sidan är spektakulär med häftiga stup längs den vackra leden. Pittoreska Villefranche med lyxkryssare finns i blickfånget. Före St Jean finns en härlig badstrand. Dock saknade vi ett öppet kaffeställe.

Cap Ferrat

Cap Ferrat

 

Tredje dagen tog vi tåget till Antibes, som är en pärla. Vi tog en stadspromenad med lunch på Place National, vilket hör till. Leden går sen vid kusten, och bad innan själva leden börjar. Dock, ombyggnad pågår så vi fick ta gatorna istället till andra sidan udden. Utsikten från högsta punkten med fyrtornet är betagande. På västra sidan låg eftermiddags- och kvällssolen på och många badande sågs. Här får man gå på trottoar längs vägen. I Juan le Pin tog vi tåget hem.

Vid Juan le Pin

Vid Juan le Pin

Fjärde dagen tog vi bussen till Eze, väntade där en stund och tog ny buss till Eze Village på slingrig väg. Hänförande utsikt och pittoreskt till tusen. Buss tog oss till Nice. 1,50 euro får man mycket för här. Femte dagen höll vi oss i Nice. Det blev en promenad i västra delen, en fin eftermiddag på stranden och sen gamla stan och berget med parken upptill.

Vackert med spårvagnarna

Vackert med spårvagnarna

Vattenkonst i Nice

Vattenkonst i Nice

Mer vattenkonst i Nice

Mer vattenkonst i Nice

Sjätte dagen tog vi tåget till Menton för en vandring runt Cap Martin till Monaco. Här är väldigt vackert. På östra sidan är det välordnat på stigen men på västra delen är det mera dramatiskt, dock inga svårigheter. Monaco syns hela tiden. Bland grönskan döljer sig flotta villor. Efter udden finns bra badstränder men vi avvaktade tills vi kom till MonteCarlo efter att ha gått på leden längs järnvägsspåret och sen i ”förorterna” till Monte Carlo. Stan är otrolig. Japanska trädgården och trädgårdarna vid casinot passerades och sen uppför Rue de Suisse till tågstationen.

Cap Ferrat

Cap Ferrat

Cap Ferrat

Cap Ferrat

Uppdukad picknick på klipporna på Cap Ferrat

Uppdukad picknick på klipporna på Cap Ferrat

Sjunde dagen blev det Nice på grund av regn. Vi gjorde ett andra besök hos gamla tanten som sen 1958 driver cafe o bar i en idag nerlagd saluhall nära järnvägen. Det finns en bok utgiven om henne av en svensk författare. Hon tog emot med puss på kinden och priser som gällt sen många år tillbaka. Sen blev det fina museet Massena vid strandpromenaden.

Kaffeet i gamla saluhallen

Kaffeet i gamla saluhallen

En av många vackra fasader i Nice

En av många vackra fasader i Nice

Åttonde dagen for vi till Villefranche och strövade samt tog ett bad på den bästa stranden. Vi gick längs vattnet och genom området med den imponerande försvarsanläggningen och den pittoreska staden som är så kuperad.

Villefranche

Villefranche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *