Andalusiens västra del med Sevilla och Cordoba, 5-19  december 2015

Spanien och apelsiner

Spanien och apelsiner

Denna resa hade mest karaktären av stadsvandringar med byggnader, offentliga platser, mötesplatser, gränder och historiska byggnader.

Turen blev på drygt 100 mil. Efter Ronda, Cádiz, Puerto Santa Maria, Sevilla, Cordoba, Jaen, Ubeda blev det fyra dagar i Malaga (utan bil). Vi följde i mycket floden Guadalqvivir.

Det var svårt att låta bli att nappa på ett erbjudande från SAS om flygresa mellan Köpenhamn och Malaga och åter för 640 kronor, dock endast handbagage på deras nyinförda SAS Light, som smugit sig in i deras reseutbud (400 kr för resväska).

Hotell är billigt, kanske speciellt vid denna tid på året, för fjorton nätter på tre- till fyrstjärnigt hotell kostade det för dubbelrum 8 700 kronor med frukost elva av dagarna, vilket blir drygt 600 kronor per natt! Någon som har en förklaring till varför övernattning i Sverige är så relativt dyrt jämfört med övriga EU? 400-800kr får man fina hotell för i sydeuropa! T ex centralt i Sevilla med gym, spa, sky-bar med pool för 900 kronor.

Bilhyran med försäkring gick på 2 400 kronor i tio dagar för en VW Polo. Det går att hitta väldigt billigt i december men vi valde ett känt uthyrningsföretag.

Vädret kan vara lite chansartat i december. 21 grader o sol var utlovat och det höll! Temperaturen denna december höll sig kring tjugo grader på dagen och lite lägre på natten. I Cordoba och Jaen var det kallare speciellt på natten. Det var sol och i övrigt tunna moln. Vattentemperaturen i Medelhavet och Atlanten (tidvatten) höll sig på 16 grader.

Tiden: December innebär få turister på besöksmålen, glest med hotellgäster speciellt på konferenshotell (som med fördel kan väljas när man färdas med bil), juldekorationer i städerna och julstämning. I december finns fortfarande mycket blommor och gröna träd. Platanträden har höstfärger. Bougainvillan blommar. Apelsinträden dignar av mogna apelsiner, tyvärr är det bara den sura sorten som växer offentligt.

Det är mörkt vid halv sju på kvällen och det är ljust efter kl åtta på morgonen. I orterna inåt landet sjönk temperaturen vid mörkrets inbrott och var kallt framåt förmiddagen. Söndagen den 6 dec var det Konstitutionsdagen, det var stor marknadsdag i orten utanför Cádiz. Måndagen var det en ”puente (bro)”, klämdag på svenska. På tisdagen firar man  Obefläckade avlelsens dag.

Man blir sällan besviken på maten i Spanien, är min erfarenhet. De tar maten på allvar! Det finns intressanta regionala skillnader i maträtterna.

Generellt är man dålig på engelska, det är endast en och annan ungdom som pratar bra engelska. Många matsedlar har dock meny på flera språk.

Folket: Generellt är spanjorerna väldigt trevliga och tillmötesgående.

Priser: Det är billigt att bo på hotell. Matpriserna är på flera varor som i Sverige men ost, charkuterier, vin, fisk, frukt är billigare. Priserna på matställen varierar, dagens meny finns på många ställen och är väldigt prisvärt (8-14 euro med dryck), och vanliga rätter goda och prisvärda. En liter sangria till maten ligger på 8-12 euro, ett glas öl kostar på många ställen 1 euro och en espresso 1 euro.

Vägarna är mycket fina, flera ganska nybyggda. Åtminstone i december är det glest med trafik. Väldigt få delar är avgiftsbelagda.

Ronda

Ronda

Från Malaga till Ronda är det fina landskap att se på. Det är omväxlande berg, böljande landskap, olivträd, apelsin, tomma åkrar, betesmarker.

I Ronda satte vi bilen vid infarten till staden för att undvika parkeringsproblem och för att se staden. Huvudgatan följdes fram till gamla delen där gågatorna dominerar. Det rådde en härlig söndagsstämning. Vi strosade på smågatorna och kom fram till Nya bron, som med ravinen är en imponerande syn och enastående i sitt slag. Av Tajofloden återstår bara en bäck. En trappa med 365 steg leder ner till botten av ravinen, sen kan man vandra längre i omgivningarna. Morerna höll staden ända till 1485, innan de kristna tog över. Vi gick längs kanten på ravinen ganska långt med hänförande utsikt över slätterna nedanför, en mycket trevlig slinga. Efter en titt på tjurfäktningsarenan gick vi över bron till den äldre delen av stan med vitkalkade hus, gränder och vackra byggnader och torg. Här kan man ta gamla bron över till andra sidan. Turen blev ungefär 8 km.

Ronda

Ronda

Det tog två timmar till Cadiz och orten där vi bodde, Puerto Sankta Maria, och ett område med sommarhus nära pinjeskogen mot havet. Här vid havet var det inte så kallt kvällstid. Längs sandstranden och skogen är det fin promenadstig och inne i skogen som planterats för att binda sanden är det skönt att gå.

Vi tog bilen över den nybyggda bron till Cadiz. Där kan man ta en fin lång vandringstur längs vattnet, i söder förbi eller på fina sandständer och i norra delen genom fina trädgårdar. Stan har raka gator i rutform men även gränder och offentliga platser värda att besöka. Det blev en promenad på cirka 7 km.

Puerto Santa Maria och Puerto Sherry

Puerto Santa Maria och Puerto Sherry

 

 

IMG_1987 Vi körde till Sevilla. Vägen dit går över ett platt landskap med olika nyanser av grått på markerna. Vi bodde central, intill floden Guadalqvivir, med fina promenadstråk längs med in till centrum. Vi promenerade till det gamla tornet vid floden, förbi Universitetet, genom trädgårdarna Maria Luisa och till Place Espana med det enorma byggnadskomplexet från 1929 och den stora fina trädgården. Vi gick till centrum och upplevde julstämningen. Dagen efter tog jag en löprunda längs flodens båda sidor och kom förbi området till världsutställningen 1992 och sen gick vi till Katedralen, Pilatos hus (ett av Sevillas finaste palats) och på kvällen till Metropol Parabel (enorm svampstaty ovanpå ett arkeologikst museum). Stan är ganska svår att orientera sig i då gatnamn saknas på många ställen. Tredje dagen gick vi på smågator söder om floden, till kungapalatset Real Alcázar med imponerande hus och trädgård, genom stan och ner längs flodens norra sida på utmärkt gång- och cykelväg. Floden var viktig på medeltiden men slammade igen på 1600-talet, gjordes om till kanal under tidigt 1900-tal, muddrades och blev åter farbar inför Expo 92. Östra sidan gjordes om till trädkantad strandpromenad. Floden åstadkom tidigare katastrofala översvämningar och efter stormarna 1947 gjordes en fördämning. Det blev turer på cirka 20 km dessa tre dagar.

 

Fin gång- och cykelväg i Sevilla

Fin gång- och cykelväg i Sevilla

Sevilla och Guadalqvivir

Sevilla och Guadalqvivir

Det tog 1,5 timme till Cordoba, cirka 13 mil. Vi bodde vid infarten och gick genom den stora parken med utomhusteatern in till centrum. Det är en av Europas äldsta städer och har varit den största staden då morerna bodde där. Det var ett kulturellt centrum för Europa. Mosken är enormt imponerande, inte som en vanlig kyrkohelgedom utan man strövar omkring bland de 900 pelarna och katedralen som är byggt mitt inne av de kristna sen de tagit över staden. Rey Alcazar med trädgårdarna är imponerande. Hela stan är härlig att ta en lång vandring i. Parken är populär för löpning morgon och kväll. Vi hade två dagar i stan.

Enormt fin park till Rey Alcazar

Enormt fin park till Rey Alcazar

Nästa anhalt var Jaen, dit det tar cirka 1,5 timmer med bil. Även där bodde vi utanför stan på konferensställe med tennisbanor och gym, mm. Även där kan man ta en lång vandring men här kan man även få rejäla höjdskillnader, bland annat om man går till borgen. Katedralen är imponerande. En fin stad. Vi tog en dagstur till Ubeda och Beaze också med fina byggnadsverk. Ubeda är störst och trevligast att gå i.

 

Jaén

Jaén

Vi körde till Granada för att ta en promenad från utkanten till centrum. Då slipper man trafikeländet. Vid en av de breda avenyerna parkerade vi och där fanns i parkdelen utsatt särskilda träningsredskap anpassade för äldre. Vilken god idé! Många äldre satt också och styrketränade och småpratade med varandra.

Granadas äldre kan träna i parken

Granadas äldre kan träna i parken

Slutligen blev det Malaga över enormt fina motorvägar med gles trafik till flygplatsen där vi lämnade bilen. Tåget tar en på 10 minuter till centrum (fast enklast med en taxi för 23 euro till hotellet). Hotellet var valt med tanke på närhet till parker och havet. Det som inte framgick tydligt var att det inte var parker utan höga kullar/berg! Men läget vid Calle Victoria var bra, cirka 20 minuters promenad till centrum. Här blev det vandringar i stan, längs hamnpromenaderna, upp till borgen på berget med imponerande utsikt, mm. Även här är katedralen imponerande. Innerstan är enbart gågator. Flodfåran är uttorkad och har skateboardbanor, eftersom floden har fått en fördämning. Badstranden är bred och fin. Picassomuseet med utställning av utgrävningar var urtråkigt! Parkerna är väldigt fina. Härliga gamla affärer och mysiga öl-, fika-, mat- och underhållningsställen finns. En trevlig stad!

Hamnpromenaden i Malaga

Hamnpromenaden i Malaga

Borgen i Malaga är väl värt ett besök och ger pulshöjare

Borgen i Malaga är väl värt ett besök och ger pulshöjare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *