Vandring Riviera del Levante, Sestre Levante, dvs Genua och söder därom, okt 2015

Efter en lyckad vandringsvecka i Nice vid samma tid förra året bestämdes lite sent att ta en tur till Italien detta år. Vi blev nio personer som följde med. Pga sen flygbokning kom priset upp i 2 500 kronor retur med SAS. Easyjet hade billigare men recensionerna är inte lysande för dem! Idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet kan, om man är över 10 deltagare och beställer gruppresa, få ta med sig ett extra bagage på 23 kg inkl skidor eller golfset, om man flyger med SAS.  Vi bokade boende i Rapallo, som ligger några mil söder om Genua och nära Portofino-halvön.

Portofinohalvön

Portofinohalvön

Vädret: Berg nära kusten ger mycket regn och Genua har en årsnederbörd på upp till 2000 mm. Det normala i medelhavsområdet är 500-800 mm nederbörd per år. Havet är badbart hela oktober. Ofta är vädret bättre än vad prognoserna anger eftersom molnen ofta stannar över bergsområdet och det är fint vid kusten. Vi fick fint väder, cirka 23 grader och sol. Vattnet håller 21 grader.

Rappallo är en trevlig och omväxlande stad med 30 000 invånare. Från stationen till havet är det fem minuters vandring. Bussar avgår från stationen. Kustpromenaden, Lungomare, är ett socialt ställe och den kan förlängas i öster på smågator upp till bro över järnvägen och genom ”stadsparekn” med fina odlingar och en Villa och bad nedanför. I väster övegår den i hamnområde eller vägen till grannorten alternativt stigar upp över höjderna. Man kan åka bergbana från en punkt en bit upp i stan. Väl på toppen kan man besöka en fin kyrkogård och titta på utsikten!

Rapallo

Rapallo

Övriga städer: Sant Margeritha har vackert målade hus i staden med behagliga färger, gågator, en stor park med Villa Durazzo, fiskmarknad, hamn, flera vackra badstränder, (vi blev mycket nöjda med maten på da Pedrazza på gågatan). Camogli är en ytterst trevlig stad! Därutom tågstation, båtförbindelser, bussförbindelser. Hamnen är förtjusande. En badstrand finns. Portofino är fin! Den är liten men naggande. Hamnen är en naturtillgång, naturligt utformad! Målerisk är ordet. Fler orter hann vi inte med.

Sant Margaritha

Sant Margaritha

Vy från hotellfönstret i Rapallo

Vy från hotellfönstret i Rapallo

Några bra länkar:

Tåg och buss och vandra: Rome 2 Rio

Om Portofinhalvön och hela Sestri levante: apathtolunch

Om vandringslederna Cinque terre

En Rune Feldt har dokumenterat en resa med gps-spår.

Båtar och bad: Söderöver från Genua, den del av regionen som kallas Riviera del Levante, har generellt sett små stränder Med båt kan du göra utfärder längs med kusten, t ex till munkarnas S. Fruttuoso, en oas ute på den gröna udden. I Rappalo kan man åka båt som går från mitten av strandpromenaden, till St Margeritha och slutligen Portofino som ligger ute på spetsen av halvön. Obs: turlistan anpassad efter turisterna så i oktober och framåt är det begränsade avgångar. Båtar i oktoberRapalloS Margherita-Portofino-San Fruttoso. Kl 10-15 varje timme från Rapallo. Tillbaka från 11.30 och sen varje x.30 till 16.30. Efter 11 okt bara avfärd kl 10 och 14! Tillbaka 11.30 och 15.30! Tur 5 från Rapallo kl 9 till Sestri Levante med stopp i tre av fem små byar 1-3 timmar. Endast 3 och 10 oktober! Cirka 250 kr.

Paraggi badstrand

Paraggi badstrand

Cinque Terre: Längst i sydost bjuder nationalparken Cinque Terre på ett brant kulturlandskap genomkorsat av stigar. De fem byarna som ingår – Monterosso al Mare som ligger närmast Genua (den enda av dem som har strand), Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore – är dessutom med på UNESCOs världarvslista. Det är bäst att bo på någon av orterna före eller efter och därifrån göra en dagsutfärd eller två. Gör gärna en tur upp i bergen också, till Varese Ligure. Vandringsleden Sentiero Azzuro är 1,2 mil lång och tar 5 timmar att gå. En lugnare led går ovanför byarna och heter Strada dei Santuari. (Den röda linjen ska man kanske inte ta, den tar 8-9 timmar.) Man kan i varje by hoppa på ett tåg som regelbundet går. Man kan ta tåget från Rapallo (stämpla innan man går på tåget!) till den sydligaste byn, Riomaggiore, där betalar man en liten avgift för att komma in i nationalparken och sen går man de fem byarna (eller färre) och sedan tar man tåget tillbaka till Rapallo. Det gäller att vi har bra promenadskor och vatten med på denna promenadtur! OBS i oktober 2015 var leden längs havet mellan Riomaggiore och Corniglia avstängda! Däremot finns alternativa leder men de är ganska krävande för en ovan person. Eftersom det är ett Mycket populärt turistområde t ex bland asiater och amerikanare är det väldigt många turister!

Cinque Terre

Cinque Terre

La Spezia flankeras av två små pärlor, Portovenere och Lerici, på var sin sida av ” poeternas vik” (Golfo dei Poeti). Man kan vandra hela vägen från Cinque Terre till Portoveneres vackra lilla hamn. Gemytliga Lerici har strand, om än liten, och högt ovanför på en klippa tronar det medeltida försvarskastellet.

Resan dit: Om man flyger till Malpensa i Milano tar man tåg eller buss en timme till centralstationen. Det gäller att ha marginaler så man hinner tåget vidare till kusten, i vårt fall Rapallo. Vi hade inte marginalen. Eftersom vi kom på kvällen och skulle ta 21-tåget frågade vi på några hotell som dock var fullbelagda. Goda råd var dyra! Vi fick hjälp att få tag på två van-taxi som kunde ta även resväskorna. 650 euro var priset för två bilar 170 km till Rapallo. Det var bara att svälja, cirka 750 kr per person. Tågbiljetterna som beställts hemma via Trenitalia för det facila priset av 9 euro användes inte. Sj Utland säljer inte så billiga biljetter utan där hade de kostat 540 kronor. Samma gäller andra som säljer biljetter. Det gäller dock att boka i tid för att få det billigt. Jag kan se att det går något direktflyg till Genua från Köpenhamn. Ett alternativ är att flyga till Nice och ta kusttåget till Rapallo.

Boende i Rapallo: Vi hade via booking.com bokat på hotell Miramare i Rapallo mitt i centrum vid torget med musikpaviljongen och mittemot där båten lägger till. Oktober är lågsäsong så vi betalade 85 euro per natt (110 E på lördagen) i snitt inkl en mycket bra frukost för en vecka (det blir kring 650 kr per natt utan frukost). Detta boende kan rekommenderas. En av herrarna i receptionen är dessutom väl bevandrad i friluftsaktiviteter i området, inkl kajakpaddling runt kusten.

Vandringar kring Portofinohalvön:

Portofino

Karta Portofinohalvön där alla leder är medtagna

Rapallo-Santa Margaritha-Portofino. Det finns några olika alternativ att gå dit, den enkla är längs bilvägen som tar cirka 3 timmar och den som går en bit uppåt kullarna eller som vi gjorde gick upp i backarna vid Hannibal-bron i Rapallo och följde gångstigar genom bebyggelse och skog ungefär där vi trodde var lämpligt att gå och kom fram till Sant Margeritha ovanför stan varefter vi fortsatte längs bilvägen som på senare år kompletterats med bra gångväg ”hängande” bredvid vägen. Vi tog båten tillbaka som tar 30 minuter. Det finns bra badmöjligheter på några platser längs vägen, utmärkt bad i San Michele di Pagana och i Paraggi. Det var trevligt att gå där men inte skyltat. Efter Paraggi går man i parkliknande område. Det går att följa vägen på trottoar till Santa Margaritha utom på en kort sträcka före stan där man faktiskt får samsas med trafiken.

Den fina leden ut till Portofino

Den fina leden ut till Portofino

Båt från Rapallo till Portofino, vandring till San Fruttoso. Lite ansträngande i början men sen lätt. Båt till Camogli. Tåg till Rapallo. Hotellmannen avrådde oss från vandring vidare till Camogli eftersom det är så brant och högt att ta sig upp till leden. Går man inte ner till San Fruttoso utan fortsätter så hade det varit görligt dock. Nu fick vi ett fint bad i den idylliska viken och det finns flera matställen där. Båtresan är trevlig. Vi strosade genom den idylliska staden Camogli till tågstationen. San Fruttoso-klostret är ursprungligen byggt på 1000-talet, huvudbyggnaden är från 1200-talet, blev senare såväl ”fattighus” för fiskare och sedan tillhåll för pirater.

Bad i San Fruttoso

Bad i San Fruttoso

I Cinque terre gick vi från Riomaggiore leden över berget till Manarola eftersom det ordinarie vägen var avstängd. Fråga var leden börjar för det är ont om skyltar. Det var ganska brant uppför och ännu brantare nerför. Men det var fina vyer och vi fick en fin picknickplats överst på berget. Efter att ha sett på orten och gått ut till avstängningen mot Cornoglia vände vi och tog tåget till Corniglia. Där vandrade vi cirka 5 km till Vernazza på trevlig led. Därefter tåg till Rapallo. Några avgifter togs inte ut pga avstängningarna.

DSCN2138

Andra turförslag: Santa Margaritha till Fruttoso och tillbaka över Nozarego. Knappt 5 timmar, 9 km.  Santa Margaritha till Camogli. Knappt 3 timmar, 6,5 km. Camogli till Portofino. 3 timmar, 6 km. Rapallo till Montallegro över Sant Ambrogio, dvs upp i bergen till Nostra Signora och ner till centrala Rapallo. Knappt 4 timmar.

DSCN2180

Bortom Portofinohalvön:

Från Sestri Levante till udden Punta Manara. 2,5 tim, 200 m upp/ner. Sen fortsätter man ev till byarna Bonassoloa och Levanto. Då tar det 3,5 timme.

Från Riomaggiore till Portovenere. 5,5 tim, 600 m upp/ner. Längd: 12 km , Tid: ca 4,5 h, Svårighetsgrad: medel, delvis ansträngande. Börjar med en krävande stigning upp till kyrkan Sanctuary of Montenero från 1500-talet. Detta är en perfekt rastplats med fantastisk panoramautsikt över hela Cinque Terre. Leden fortsätter sedan längs bergskammen genom bland annat blandskog tills man når den spektakulära sträckan med utsikt över öarna Elba, Capraia och Korsika. På vänster sida skymtar man staden La Spezia och sedan följer nedstigningen till den pittoreska byn Portovenere. Ta båten tillbaks till Cinque Terre/Levanto kl. 17.00 eller buss till La Spezia och sedan tåg tillbaks.

Från Framura till Levanto – 11 km. Tid ca 5 timmar.

Från Levanto till Monterosso. Kortare: 3,5 tim, 320 m upp/ner. Längre: 4 tim, 400 m upp/ner.

Början på leden i Cinque terre

Början på leden i Cinque terre

Cinque terre

MONTEROSSO – VERNAZZA, Längd: 3,5 km Tid: ca 2 h, Svårighetsgrad: medel. Leden startar i den äldre (östra) delen av Monterosso. Följ den smala vägen som leder till Hotel Porto Roca och följ skyltarna mot Vernazza (röd-vita markeringar). Stigen leder ner till den pittoreska hamnen där man kan ta ett bad.

VERNAZZA – CORNIGLIA Längd: 4 km Tid: 1,5 h Svårighetsgrad: medel. Följ skyltarna mot Corniglia som leder upp till den andra borgen och vidare tills man når utsiktspunkten Punta Palma, 208 m.ö.h. Fortsätt mot byn Corniglia som ligger uppe på en klippig udde 100 meter över havet. Inga båtar stannar här och det är 377 trappsteg ner till tågstationen.

CORNIGLIA – MANAROLA, Längd: 4 km Tid: 2 h, Svårighetsgrad: medel. Startar med en krävande stigning (45 minuter). Nu börjar den fantastiska sträckan som leder längs mycket smala stigar längs de tusenåriga vinterasserna. Svindlande utsikt över Corniglia och Manarola. I byn Volastra, 335 m.ö.h kan man vila i skuggan under cypresserna vid kyrkan innan man börjar promenaden ner till byn Manarola.

MANAROLA – RIOMAGGIORE, Längd: 1,5 km Tid: 30 min., Svårighetsgrad: lätt. Via dell’Amore – kärlekens stig – från Manarola till Riomaggiore, eller tvärtom. Man får räkna med att stöta på många turister när man går denna vackra kuststräcka. Via dell’Amore grävdes ut ur berget mellan 1926-28 för att binda samman Riomaggiore med Manarola. Idag har stigen breddats ordentligt. När ni är framme i Riomaggiore gå igenom tunneln som leder er till byn och den lilla idylliska hamnen.

I oktober 2011 inträffade en kraftig regnstorm i området som krävde 13 människoliv. Några av de mest berömda sträckorna av leden, som Via Dell’amore (Kärleksstigen), raserades av jordskred. Bara kring staden Vernazza har mer än 80 miljoner kronor satsats på reparationerna. De brantaste partierna på lederna har dessutom försetts med moderna och säkra skyddsräcken. 2014 är det mesta uppbyggt igen, men några partier är fortfarande raserade. Det går dock att ta sig förbi via omvägar.

Det bästa är att ha med picknick på turen

Det bästa är att ha med picknick på turen

Båt från Levanto kl 10 till Portovenere (ankomst 11,55) över fem små byar. Från Monterosso går samma båt kl 12,14,15,16,17. Till och med 25 oktober. 26 Euro.

Karta Cinque terre

Karta Cinque terre

Cinque terre

Cinque terre

Tåg från Rapallo: till Monterosso, 70 min med regionaltag, 35 min med Intercity. Till Genua, går cirka en gång i halvtimmen, 30-50 min. Till La Spezia, 80 min med regionaltåg och 40 min med Intercity.

Detta spår följde vi i Genua

Detta spår följde vi i Genua

Genua:  Vi tog tåget dit två av dagarna. Första tillfället gjorde vi en rejäl vandring längs ett spår som framgår av bild. Andra tillfället lite mer direkt mot stora vattenfontänen och en konstutställning där vi även åt en prisvärd och god buffe och därefter tog en vandring främst via parallellgata till ”hamnvägen”.  Stan har 600 000 invånare. Vi fann staden tilltalande och inte alls som det angetts i någon text ”trist hamnstad”. Där kan man gå till akvariet, L’Acquario med sina 6000 arter. Man bör beställa biljett i förväg, www.acquariodigenova.it. Från stationen P. Principe station är det 15 minuter promenad till hamnen och akvariet. Redan på Columbus 1400-tal hade Genua en förankrad ställning som en av de viktigaste hamnarna i Medelhavet. Jämte Venedig var staden en av italienska halvöns stora marinrepubliker, en ekonomisk maktfaktor som präglat staden från medeltid och sjuhundra år framåt, till dess att först Napoleon och sedan Savojen tog över. Den utvecklades till de rika redarnas och bankirernas stad  under 1500- och 1600-talen, och adelsfamiljerna förde då in lyx och överflöd i stadsbilden med hjälp av konstnärer som Rubens och Van Dyck. En promenad längs Via Balbi, Via S. Luca och dåtida skrytgatan Via Garibaldi tar en till stadens mesta monument. Genua har tre funicularer, en kuggstångsbana och flera ”hissar”. Två av dem är Granarolo-Principe och Zecca-Righi.

Vandrare i alla åldrar!

Vandrare i alla åldrar!

Mycket fina hus att se på i Genua

Mycket fina hus att se på i Genua

Nerför i Genua

Nerför i Genua

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *