Rörums backar, 2015

På vägen till Rörum stannade vi till i idylliska Skånes Tranås. Byns bönder protesterade i slutet av 1800-talet mot att järnvägen skulle dras intill byn eftersom det skulle störa djuren och föra med sig att löst folk kom till byn! Istället lades järnvägen vid de sju gårdar som då utgjorde Tomelilla. Som det kan bli! Inte mycket förändrades i byn och nu kan vi glädjas åt ett välbevarat gatunät och intakta miljöer som är ganska unika. Ett mycket tilltalande vandrarhem finns mitt i byn. Daniel Berlins lovordade restaurang finns här. Österlens Choklad finns i en före detta tegelskola. Ett unikt stensatt torg finns. Flera fint renoverade byahus ser man då man strosar genom byn.

Mandelmans trädgård är en idyll. Han har genom troget arbete under tio års tid byggt upp ett utflyktsmål av klass. På sommaren är det svårt att komma till men första helgen i oktober var det lagom med folk. Vi tog dessutom en väldigt god vegetarisk tallrik med utsökta smaker av olika grönsaker och deras fjälloumi, halloumi från fjällkor.

Vi fortsatte till Kivikås musteri för den utsökta äpplemusten som är något helt annat än Kiviks musteris. Dessutom utsökta äpplen och päron av olika sorter.

Därefter kom vi till vandringen med början i Sträntemölla naturreservat. Vi fortsatte till Rörums backar mot Mandelmans. Här kan man ströva fritt ganska långt norrut.

Rörums backar

Rörums backar

Björnbär på Rörums backar

Björnbär på Rörums backar

Rörums backar

Rörums backar

Sträntemölla

Sträntemölla

Skånes Tranås med vandrarhemmet i bakgrunden

Skånes Tranås med vandrarhemmet i bakgrunden

Mandelmans trädgård

Mandelmans trädgård

Mandelmans trädgård i Rörum

Mandelmans trädgård i Rörum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *