Malmö, staden vid havet med ett grönstråk från Hyllie till Slottsparken 4 okt 2023

Uppe på taket till Emporia

Vi blev 9 deltagare sen Bengt-Ola anslutit vid Kroksbäck. Turen blev på 9 km cirka och gick genom ett grönt stråk från Hyllie station till Slottsparken.

Vi samlades i ett blåsigt Hyllie centrum sen alla anslutit med kollektiva trafikmedel. Detta är ett blåshål för det mesta. Höga hus och tätt byggda bidrar till detta. Intill oss reser sig landets näst högsta kontorshus, The Point på 110 meter. 

Vi började med många trappsteg upp på köpcentrat Emporia tak, som har olika nivåer och gröna tak runtom. Övre utsiktspunkten bestegs och idag var det fin sikt långt iväg. Vi förundrades. Till detta bidrag också alla de nya hus som snabbt vuxit upp i Hyllie. För inte så länge sen stod vattentornet ensamt omgivet av åkrar med en restaurang på toppen. Emporia stod klart 2012 sen Gert Wingårdhs arkitektbyrå ritat färdigt och byggaren gjort jobbet. Då hade det gått åt 2 miljarder kronor. Man fick 180 butiker och restauranger samt förbindelselänkar och hissar mm som gör att man ofta går vilse i byggnaden. Den är dock populär, inte minst bland danskar med stark valuta. 

Vi gick förbi ishockeyns högborg som Percy Nilsson tog initiativ till. Strax intill ligger en vattenlekplats där vi provade på flera attraktioner utan att bli våta. Malmömässan skymtade i närheten.

Vi gick över väg och bro och kom till Kroksbäcks parkområden med odlingslotter. Det ser prydligt ut men ogräset har fått fäste, noterade vi. Flera av oss besteg några av de sju kullar som gjordes när Kroksbäck bostadsområde byggdes kring 1970. Vi fick syn på en sorts stenpark i närheten där även skolan ligger. Stora stenblock har satts ihop och ytor skapats. Det är gjort som en parkour-park. Ett S-format bord blev en bra plats för förmiddagsfikat. Toaletter finns där. Intill finns fina små promenadstråk genom frodig växtlighet. Musik hördes från skolgården.

Vi gick genom stora gräsytor och kom till en stor lekplats där Bengt-Ola dök upp. Dagens rutt är upplagd av honom.

Ärtholmens koloniområde med nästan 500 tomter var nästa mål. Det började anläggas 1940 och har utökats. 40 kvm får stugorna vara som mest.

Vi kom till Stadionområdet med alla träningsplaner för fotboll och över vägen ligger fotbollsarenan Eleda-stadion för närvarande, tidigare Swedbank-stadion. Intill ligger fortfarande gamla stadion från 1958. Ytterligare vägpassager och vi var inne i Pildammsparken. Sommarscenen med alla små kullar, statyer, sjöar, trädplanteringar, Margaretapaviljong, mm passerades. 

Vi kom på att Di Penco ligger i närheten så där blev det lunch, några satt utomhus.

Vi satte kurs mot Slottsparken. Strax dök Slottsträdgården med odlingslotter och cafe upp. Intill ligger Mölleplatsen. Med vy mot slottet Malmöhus gick vi mot Malmö Central och då hade lite lätt regn börjat märkas. Vi skiljdes åt och nöjda med dagen. Även idag hade vi bra väder. Även idag började det blåsa mer och regna efter turen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *