Vandring strandnära på Falsterbonäset 3 okt 2023

Falsterbo strand ut mot Måkläppen

Vi var 9 deltagare. Prognosen hade varit mycket regn men nu blev det fint väder och solen var framme, dock blåsigt men det märkte vi mest på stranden med en sydvästlig vind. 

Vi gick i gamla Falsterbo ner till Flommens golfbana men svängde längs det som varit järnvägsbankar fram till 1971. Ett Naturmagasin står där som ersättning för Naturum. Stationen finns kvar, idag som en för dagen stängt konsthall. Perrong och plats för lokstallarna besågs. Vi gick i de gamla villakvarteren och besåg hus från förra sekelskiftet ritade av berömda arkitekter som Josef Frank och Grenander. En del är nyrenoverade och några nya byggnader uppförs. Gatorna slingrar sig genom bebyggelsen och har namn från sillfisketiden då Rostock, Stralsund m fl hade sin fit, områden för sillhanteringen, här. Falsterbohus som byggdes av järnvägsbolaget är nu bostadsrätter. Bolaget ägde också mark som blev villatomter för köpmän, universitetsfolk och förmögna personer som såg potentialen här. Idag är husen värde 15-40 miljoner kronor. Vi kom ner till stranden vid Falsterbo golfbana och gick en bit ner till banans slut. Här finns en fin skog med flera sorters träd. Nathorst enorma tomt med ett hus som knappt syns passerades. Det ligger vid borgruinen. Denna rundade vi och gick mot Flommens för att äta på restaurangen där. Alla var mycket nöjda efteråt. Vi gick på Kärlekssstigen en bit och svängde in genom bebyggelsen. Åter i gamla Falsterbo stötte vi på Thomas Romberg som stod och murade på den gamla gården som han bor i. Han var länsantikvarie i Skåne i sitt senaste jobb. Nu är han med i Falsterbo museiförenings styrelse och sa att vi kan gå in på innergården till Andreas Lundbergsgården och det gjorde några av oss innan hemfärd. Vi gick ner till skogen vid Falsterbo kyrka och fann ”salen” i bokskogen med gungan, som Bengt brukar gunga i. Det gjorde han också så länge så han kom på efterkälken och vi andra gick till kyrkogården där vi saknade två deltagare. Det är inte lätt att hitta rätt i stadsparken men vi lyckades. Vi gick till samlingsplatsen vid Skoltorget. Klockan var 15.30 då. 

Den lilla osen i alsterbo stadspark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *