Cykel Åhusområdet inkl Äspet-Juleboda-Maglehem-Vittskövle-Åhus, 60 km, 2 juli 2008

>

Turen tog 3 timmar i rätt bra tempo med start 18.30. Här är det platt i stort sett hela vägen. Det är förvånansvärt mycket skog, furuskog ner till Juleboda med inslag av bokskogspartier och bokskog och annat i partier upp och förbi Vittskövle. Sen är det åker och potatisodling till Åhus. Jag gjorde strandhugg på vissa ställen bl a Äspet, Rigeleje och Juleboda, som gränsar till Ravlunda skjutfält. Äspet är fascinerande med sina sanddyner som närmast Åhus är bebyggt med sommar- och åretrunthus. Ett fredat område är kvarlämnat som naturreservat. Längst ute finns ett våtmarksområde där fåglarna trivs. Området kring Helgeås utlopp är vackert inkl en del villor. Cykelvägen går en bit in i skogen parallellt med bilvägen. Det är grus och slingrar sig skönt fram lite upp och ner. Vid Yngsjö börjar asfalt som inte är av bra inlineskvalité dock. Här finns skog även på västra sidan delvis. Färden kan kännas lite enahanda här. Kusten är fascinerande med den långa sköna stranden som sträcker sig från norr om Åhus hela vägen ner mot Simrishamn. Vid Juleboda är det vackert. Maglehem ger ett fint intryck. Här börjar grusad cykelväg till Kristianstad (den börjar redan en bit längre söderut). Det är nedlagda järnvägen. Jag svängde in och igenom Olseröd och fortsatte på landsvägen och kom ut på väg 19. Efter en bit svängde jag mot Vittskövle. Här är stora jordbruksområden. Slottet anses som det vackraste renässansslottet i Norden. Parken får besökas vid annat tillfälle för den anses sevärd. Sen är det bara att dra på genom potatisodlingarna till Åhus. De ser ok ut för inlines men området kan kännas lite tråkigt för den sporten. Då är det bättre norr om Åhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *