Blekinge – Cykel Nättraby, Karlskrona

Detta var första dagen på en semesterresa på 15 dagar 15-30 juli 2008)längs Ostkusten och över Norrköping och Jönköping. Det var bil med cykel bakpå bilen och boende mest på vandrarhem. En fantastiskt härlig (och billig) semester! Vädret var strålande. Vi cyklade sammanlagt cirka 35 mil. Första dagarna bodde vi i Nättraby. Dagen började med en morgontur på cykel västerut, först genom samhället, längs Nattrabyån och ut till Mjövik med badplats och småbåtshamn. Skillingenäs, Grönadal passerades på lättcyklade landsvägar och omväxlande landskap. Jag kom ut till stora vägen mot Hasslö. Några km senare tog jag en kort sväng in om naturresevatet Tromptö, med sina stora ekar med inslag av bokskog, och en snabb titt på gravfältet vid Vambåsa. Sen tog jag vägen upp till E 22 och följde cykelväg längs med denna fram till Bjärby där man kan ta av från denna förfärliga cykelväg och komma ner till bra väg till Nättraby. Det var väl enda lösningen att få en förbindelse på Cykelspåret! Ca 20 km.

Efter lunch tog vi nya fina cykelleden som följer järnvägspåret i början och sen infarten till stan. Vid campingen Skönstavik svängde vi ner på liten betagande grusad stig längs havet, Skärvaleden, som leder in till stan. Den övergår efter Lindesnäs vid Sunna kanal till Vämöleden, som är lika fin att cykla på. Här kommer först ett villaområde och sen kan man runda halvön Västra Mark eller köra rakt västerut. En badplats, Studentviken, passerades. Vi passerade också fina ek- och bokskogar, härliga vikar, den fint belägna idrottsplatsen, företagsparken Campus Gräsvik samt högskolan. Här kan man ta en sväng ut på Långö och utforska den. Här står en informationstavla om stans Stadsvandringsleder, som är något nytt. Vi passerade Tullparken och kom ut på cykelvägen som leder in i staden. Den går längs Borgmästarekajen och sen körde vi in i centrum och tog en sväng över Amiralitetstorget och Hoglands park med sina fina planteringar. Saltö, Dragsö, Stumholmen och militärområde och örlogshamn inklusive Lindholmen hade vi varit på vid tidigare besök. En guidad tur på militärområdet är en höjdare! Sen körde vi på cykelvägen längs Österleden och in på Saltsjöbadsvägen ut till Vämö. Här passeras Bryggareberget med utsiktsplatsen vid vattentornet. Vi tog en runda in i fina Vämöparken och ut på Hästö innan vi snirklade oss ut på cykelväg längs Sunnavägen genom Marieberg och sen Ronnybyvägen för återfärd på samma fina cykelväg till Nättraby. Järnvägen, som elektrifierades 2007 går intill. Turen var på cirka 30 km. Tänk att vi inte sett denna fina cykelstig längs kusten mot Karlskrona vid tidigare besök! Invånarna kan verkligen vara glada åt sina fina natur med ständig kontakt till havet.

Vid tidigare besök i området har vi, förutom staden, cyklat och besökt Aspö, dit vägfärja tar en, halvön ut mot Torhamn, inklusive Torhamns udde, och småvägar i det steniga landskapet där bla a Steneryd ligger. Även fina gamla Kristianopel har besökts. Af Chapmans Skärfva var en höjdare att besöka efter vandring över Sjuhallabygden. Vi har åkt trevliga turen med båten Axel mellan staden och Nättraby. Ronneby Brunn med alla fina gamla trähus och dess park är väldigt vacker. Listerlandet med Hörvik, Listershuvud, Nogersund och Hällevik är fina. Järnavik med vandrarhem och kajaktur ut till bl a Tjärö är vackert. Kollevik, efter Karlshamn, med dess bad är fint. Halen och Raslången är fina att idka friluftsliv vid såsom kanot, vandring, långfärdskridskor. Sölvesborg är utgångspunkt för Skåneleden upp över Ryssberget. I Pukaviken kan isen lägga sig tidigt. Jag har en minnesvärd skridskotur från Senoren till stan, över Danmarksfjärden och ut till Almö vintern 2003. När isarna lägger sig i denna skärgård så ska man passa på, något finare än en tur med långfärdskridskor här är svårt att hitta!

Områden att besöka vid kommande tillfällen kan vara bl a sandfälten NV om Kristianopel. I stan finns de inträdesfria museerna Marinmuseum och Blekinge museum samt Konsthallen. Arena Rosenholm kan vara värt ett besök. Det finns också många små fina sjöar och åar att besöka. Blekingspåret på cykel känns lockande. På deras cykelkarta markeras Upplevelser runt Mörrumsån och Sjön Åsnen, Skogsjöland NO om Karlshamn, Blomstrande bygd N om Backaryd, och Ekriket N om Rödeby samt Öriket söder om Karlskrona. Sjön Mien norr om Karlshamn är en unik sjö geologiskt sett inkl dess rena vatten. Från Torhamn går båtar till Östra skärgården. Sturkö med Västa Skällöns naturreservat och fina badvikar känns lockande. Rester av smalspåriga järnvägen Krösnabanan finns kvar mellan Nättraby och Älmeboda.

Karlskrona har nära 35 000 invånare, det grundades 1680 som örlogsbas och var fram till andra världskrigets slut huvudstation för svenska marinen, i början av 1700-talet landets näst största stad, har en skärgård med 1 650 öar och är byggd på 33 öar,

För den vidare färden norrut tog vi bilen över väg 28 och sen väg 122, och passerade bl a Rödeby, Tving, Eringsboda på väg mot Växjö. I Korrö stannade vi till vid ån och en del äldre byggnader. Här kan kanoter mm hyras. Vandrarhemmet ligger fint vid ån och ser trevligt ut. Här är det Skogen som dominerar landskapet och vyn från bilen. Det är dock inte långt mellan samhällena.

3 tankar kring ”Blekinge – Cykel Nättraby, Karlskrona

 1. Maud Selander

  >Hej
  Vilken trevlig reseberättelse om dina/era cykelturer i Blekinge! Jag har sedan i somras gjort cykelpaket i östra Blekinge. Kika gärna in på min hemsida
  http://www.3trappsteg.se
  Visste du förresten att den gamla krösnabanan har blivit cykelled nu, hela vägen från Nättraby till Älmeboda.
  Med hälsningar från ett vintrigt Sturkö
  Maud Selander

  Svara
  1. Avatar photokajpersson Inläggsförfattare

   Hej, tack ska du ha. Kul med lite kommentarer! Dina cykelturer verkar lockande, vad kan man tänkas bo på för typer av logi?
   Krösnabanan ska jag testa när benbrottet (fall från cykel på isfläck!) läkts.
   Hälsningar
   Kaj Persson
   Idag la sonen över min sida på Friluftspassion. se – bli den första besökaren!

   Svara
   1. Maud Selander

    Hej
    Ursäkta, jag har inte sett din kommentar innan. Du frågade om logi på mina cykelturer – allt från enkel, men fräsch vandrarhemsstandard till hotellboende. Beror liksom på vad som finns att tillgå där man kommer förbi.
    /Maud

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *