>Öland och en cykeltur i Kalmar 2008

>

Övernattning tre nätter i Runsten
Vi cyklade till Ismantorp borgruin över småvägar förbi bl a Dyestad och Björkerum. Långlöt station ligger här sen järnvägen som gick över Öland lades ner på 60-talet. Vägen går på nedlagda järnvägen. Cirka 20 km. På Öland ska man nog välja dessa småvägar som går genom ett omväxlande landskap (betydligt mindre odlingsfält än t ex i Skåne).
Dag två på morgonen tog jag cykeltur norrut till Gärdslösa där jag vände plus tur ner mot östra stranden. Vägen N-S känns rätt ”träig”, det är platt, en hel del trafik men det finns trevliga små samhällen med fina gårdar och se på.
Vi tog bilen med cyklarna på och körde till Föra, ca 30 km norrut. Vi körde österut mot havet, vände och körde till Djupvik på andra sidan ön och sen åter till bilen, 23 km. Landskapet är Mycket platt och enligt mitt tycke, inte speciellt roligt. Naturreservatet Ö om Föra påminner om strandängarna nere vid Foteviken men känns svåra att nå. Där vi stannade finns visserligen en stenig väg ut till havet men hur kul är det att cykla här? Djupvik och kusten N och S därom har vi cyklat för några år sen. Det fina är havskontakten och utsikten mot fastlandet och Blå Jungfrun. Nej, än så länge känns Öland överreklamerat!

Vi parkerade på Varvsholmen och tog cyklarna i stan. Vi tog en tur på holmen bland den nya bebyggelsen med bostadshus och företagspark inklusive Högskola. Detta är deras motsvarighet till Västra Hamnen i Malmö. Man har vyn över Ölandsbron medan man i Malmö har vyn över Öresundsbron. Området känns väldigt fint. Vi körde över Ängö till Kvarnsholmen och tittade på de fina byggnaderna. Vi gjorde ett besök på museet med regalskeppet Kronan, väl värt ett besök. Vi tog en tur ut på Barlastholmen med småbåtshamn och Högskoleområdet. Vad Kalmar utvecklats på de 35 år sen jag var här senast! Vi körde vidare ut genom fina Sylvanderparken runt Slottsfjärden in genom den mycket fina Stadsparken och ut till Kalmar slott. Slottet var stängt så det får bli nästa gång vi kommer hit. De har en hel del fina utställningar. Vi körde genom fina Gamla Stan förbi Krusenstjernska gården och in förbi Ravelinen och över Systrastömmen och in genom Centrum med fin trähusbebyggelse och pampiga gamla hus. Sen körde vi åter över Ängöbron och till bilen.
Vilken fin stad! Det är gott om välskötta parker och promenadstråk.
Stan har bl a fyra broschyrer med samma antal beskrivna turer, Promenadstaden kallar man sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *