>Paddling i Halen och Raslången i slutet av augusti 2008

>


Vilken härlig tur! Det var vi båda, jag och yngste sonen, överens om efter avslutad tur. Vi hade perfekt väder vill säga, sol och vindstilla. Vi hyrda kanadensare i Olofström för en helg, 630 kronor inkl vagn 100 kronor och 30 kronor till kommunen för att de underhåller övernattningsplatserna och lägger fram torr ved. 12 mil eller 75 minuter från Lund och man når en vildmark som inte går av för hackor. Att inte fler kör hit? Det lär vara 40 procent danskar som hyr båt här och en hel del tyskar gör det också. På sjön behöver man inte möta någon om man drar in i någon av de långa vikarna eftersom många håller sig till de större öppna partierna. Efter en kort avvikare in mot samhället tog vi oss med kanadensaren västerut i Halen och passerade ett farledsmarkerat parti med några härliga sommarstugetomter intill sjön. Vi paddlade längs några av de fina öarna som ligger här och tog lunch på en av dem. Helt gudomligt vacker natur! LUGNET nådde oss. Det är iöronfallande hur tyst det kan vara. Man behöver inte dra till fjälls för att uppleva detta. Vi bara tog det LUGNT och njöt i solen och lät naturen omfamna oss. Vi passade också på att ta oss en promenad på de stigar som blivit upptrampade på den lilla ön (Söderön). Här körde jag långfärdskridsko 2004, så länge sen var det som sjön frös till och hade farbar is. Den gången tog vi oss (en busslast med 47 SIK´are) först över Immeln och sen transport till södra Raslången och med skridskor upp till övergången vid Alltidhult där vi promenerade över för att komma till den sjö som hade bäst is, nämligen Halen, längst upp till Fritsatorpet. Det var en tur att minnas. Med kanadensaren tog vi oss nu över med vår lilla vagn vid Alltidhult. Det är inte helt enkelt att ta sig fram med packning i farkosten och rätt ojämna stigar och det är säkert en kilometer långt. Vi satte båten i Raslången och kom sen förbi Kiön och tog oss längst ner till Bökestad där vi letade upp övernattningsställe i vindskyddet. En mycket vacker plats inklusive omgivningen. Vi var ensamma om stället och hade snart fått igång en eld med hämtat torrvirke. Det är en härlig känsla att sova ute i vindskydd med en eld framför sig och natten som bakgrund.

Det är också en härlig känsla att vakna upp och ligga och dra sig med öppen ridå till naturen och en öppen eld som utsikt. Vi paddlade sen hela Raslången upp genom Björnasundet och upp till passagen till Gillesjön. Här gjorde vi halt för middag som intogs på den bro som leder över vattendraget. Här är det verkligen tilltalande att vistas. Vi njöt i fulla drag i den härliga naturen. Vi följde sen den vackra östra sidan av sjön och drog oss upp till övergången. Sen var det raka vägen till Olofström eftersom tiden gått och det blivit tid för inlämning, som ska ske helst före kl 16.30. På slutet av turen förundrades vi över de sprängningar som skett i sjön med stenkross i högar. Det är kommunen som varit tvungna att dra ledningar för vattenuttag i sjön längre bort från samhället. Hoppas de återställer naturen. Det är välordnat med bryggor för kanotister att sätta i sina båtar och för lastning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *