>Vårvandring i Häckeberga 2010

>

Första vårvandringen, vi startade med Häckeberga naturreservat
18 april, 20 km vandring, 4 timmar frånräknat pauser, vi följde delvis en av vandringarna i Karin Hoffmans bok om rundvandringar på Romeleåsen.
Färdledarna Åse Ehrenfors och Bengt-Ola Tegmalm beskriver turen så här målande: Vi började och slutade vår första långa vårvandring vid porlande vatten. En härlig vårdag, solen värmde gott, en molnfri himmel utan spår av flygplansavgaser. I skuggan och vinden kändes det skönt med jacka. Inga hästar släppta på Risen ännu, däremot vi elva vandrare släppta på årets första späda grönbete och med garanterad träningsvärk imorgon. Grönskan är på väg! Massor med backsippor i det stora naturreservatet. Vitsippor i full blom bland de torra fjolårslöven. Några gula svalört som lyste som små solar precis som de nästan överblommade tussilagona. Miljontals nässelbarn som slapp bli nässelsoppa idag i alla fall. Träden bjöd förstås inte på så mycket gröna toner, däremot många sorter. Nyhamlade pilar, körsbärsträd med svullna blomknoppar, knotiga gamla ekar, stickiga höga taniga granar. Men vi anade det efterlängtade gröna, björkar med mini mini musöron och lurviga lärkträd med små mjuka gröna knoppar. De ståtliga bokarna förväntar vi oss är skirt gröna den 2 maj när Mathias Steuch kommer att leda en tur på Söderåsen. Dagens vandring bjöd verkligen på omväxling och ur ytterligare perspektiv.

Utanför Genarps samhälle

Vi började längs Höje å uppströms, ut på Risens naturreservat med sina fäladsmarker, på småvägar mot Toppeladugård, förbi välskötta skånegårdar, in i Häckeberga naturreservat, böljande Sound of Music-kullar innan vi kom fram till Häckebergasjön, rundade sjön, i höjd med Häckeberga slott vek vi av norrut i hedlandskapet, passerade vägen, fler hedar/betesmarker, sedan tillbaka mot Höje å och längs med ån till Genarps vattenmölla.
Vy ner mot Häckebergasjön


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *