Backåkra, Sandhammaren – två pärlor, 2011

 

 

 

 

Backåkra vandrarhem är ett trevligt vandrahem som är bra som utgångspunkt för vandringar i naturreservaten Backåkra och Sandhammaren. Innehavarna har skapat en fin atmosfär i en gammal skola där den tillsammans med ett bra annex skapar en fin innergård. Läget intill en landsväg är inte störande. För att komma till Hammarsköld-gården och stranden går man rakt över landsvägen och upp på backarna (inte skyltat) och inte som jag grusvägen ner till parkeringsplatsen i Hagestad naturreservat, se bild. Raka spåret ner tar cirka 20 minuter. Jag testade att gå på backarna mellan hammarsköldgården och Rytterskulle och det går men det är bättre att hålla sig nere på vägarna elelr skåneledens spår. Tyge å går inte att passera torrskodd mer än på markerade ställen. Charmiga små hus finns i backkanten.

 

 

 

 

 

 

Skåneleden har en behaglig sträckning nere i naturreservaten längs backkanterna. Sen vi var här för första gången 1980 och hyrde ett av de få sommarhusen har havet förflyttat mycket av sanden från Hagestad och Löderup till Sandhammaren och lämnat rasbranter i sanden och reducerat tallskogen så att man nu även sågat ner tallar en bit in på land.

 

 

 

 

 

 

På Sandhammaren har dynerna byggts på och beväxts med strandgräs och annat.

 

 

 

 

 

 

Ströva också på de vida betesfälten som omger Hammarsköld-gården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *