Stockamöllan, vandring en kväll, juni 2012

Denna tur hade som underlag Karin Hoffmans bok Vandringar till rofyllda platser. Det blev en tur på 9 km denna fina måndagskväll.

Vid kanotuthyrningens hus sammanstrålade vi från Lund, Malmö, Landskrona. Här finns ett industrimuseum i lokalerna för de tidigare industrierna, se nedan. Bron över Rönneå med imponerande vattenspeglar med fördämningsfall passerades. En liten grusväg leder norrut. Här passeras en skylt som visar till Vittseröd, det är i så fall en genväg. Vid en liten träbänk på vänster sida ska man vika av ner till Rönneå, denna missade vi. Väen fortsätter till Bögerup där det finns en gammal gård, välhållen och med lite försäljning. Grusvägen fortsätter i en sväng och en granskog vidtar. Vid Vittseröd gods var det dags för kvällsmat och vi slog oss ner vid gråstensmuren i kvällssolen. Det unika med muren är att den till kanske 25 procent består av kvarnhjul. Här var mycket njutbart. Därefter passeras en hussamling med diverse varianter av hus mm. Egevang anges på kartan och det är nog namnet på denna samling, ev på den gård som ligger lite utanför. En grusväg leder in till Stockamöllan. Dock, vi vek av först på Wilhelm Sonessons väg och sen på Rövarestigen. Denna har på sin västra sida en imponerande gråstensmur som är en del av fabrikör Sonessons komplex med en herrgårdsliknande byggnad på höjden intill. En liten ingång genom ett rhodedendronbuskage upptäcktes och vi smet in. Trappan upp leder till stora huset och vi smög förbi och därefter passerades egnahemsområdet. Färdledaren siktade nu på att nå den missade passagen av Rönneåns dalgång och det lyckades. En väg leder förbi ett gårdskomplex, återvinningsstation (Rullebörsvägen) och ner till ån. Mycket idylliskt. Nu tog vi stigen uppför ravinen och återfann början av färdvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *