På vandring i Sjöbo Ora, sept 2012

Med vy över Fyledalens öppning

Denna söndag skulle vi gå efter turen i Karin Hoffmans bok Rundvandringar Romeleåsen, nr 17, Sjöbo Ora. Turen är 20 km lång och lättgången. Omdöme: Första hälften ner till Vitabäck är fin, andra halvan går på skogsvägar och löpspår och är mindre upphetsande. Denna rundvandring startar med passage under väg 11 till skidbacken och sen längs höjdryggen västerut för att så småningom leda ner till kanten av oran (betuder skogklätt kulligt område) med vy över Fyledalens öppning. Denna kant följs ända fram till Vitabäck. Vitabäckshällor är ett naturreservat som passeras. Vägen är vacker med vyer över Fyledalen. Bokskog och furuskog växer på slänten. Vid Vitabäck finns en källa och en rastplats som vi nyttjade för en lunch. Vandringen fortsätter sen förbi kalhyggen och bokskogar på skogsvägar. Vägen till Tomelilla måste passeras eftersom det inte finns någon tunnel här. På denna sida vägen följer man motionsspåret som leder till campingen. Både här och i början av vandringen imponerades vi av gräsklippningen av vandringssträckan, är det kanske här man anlägger skidspåren på vintern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *