Vandring Amalfi och Sorrento, juni 2015

Italien för femte gången, denna gång blev det vandring. Dock även promenader i Neapel, Sorrento, Amalfikusten, mm. Med landning i Rom var det 23 mil med hyrd bil till Ercolanum, strax utanför Neapel och boende på vägen upp till Vesuvius. 27 grder varmt 8 juni men regn och senare åska på bilturen. Andra dagen tog vi bilen upp till parkeringen till Vesuvius. Det är inte så att det är smidigt och välordnat utan lite kaos med alla bussar på den smala vägen. 10 euro för att se kraterna men de har säkert mycket jobb med att hålla leden fri efter regn och annat. Ja, det var värt besöket och vyerna är fina. Det är lättgånget.

Vid Vesuvius

Vid Vesuvius

Dag 3 och fina kustvägen till Sorrento

Vi tog vi kustvägen som börjar i Castellamare di Stabia. Det var inte alltför mycket bilar ute men genom orterna tar det lite tid! Stackars invånare som får stå ut med alla bilar och dålig luft. Vyerna längs vägen är enastående. Vi körde de tre milen till St Agnello för boendet där. För att bada får man ta hiss ner eller gå genom uthuggen tunnel i berget till stenpir. 23 grader i vattnet. Går man in till Sorrento närmast havet är det lite stökigt med helt ok. Går man genom stan kommer man till en lugn plats i Porto Grande där även fiskrestaurangerna finns.

Mot Sorrento på fina kustvägen från Stabia

Mot Sorrento på fina kustvägen från Stabia

Dag 4 ut på Sorrentohalvön.

Via appen Osteria Italia hittade vi en restaurang. Det är inte alltid de har rätt eller så var det inte rätt kock idag! I orten Termini kan man starta en vandring ut på udden. Vi körde dock med bil på den smala vägen en bit till. Även om guideböckerna skriver om den fina vandringen ut till Punta Campanella var vi ensamma och det finns inga bra parkeringsmöjligheter! Kör inte för långt för man får backa tillbaka! Nåja, vi gick utåt i värmen med Capri i sikte. Rätt tråkig väg/stig. Vi vände efter ett tag. Det blev vägen över ”Mjölkberget”, Monte Lattari, tillbaka med fina vyer och ett skönt bad vid kvällstid.

Dag 5 med Praiano och lokalbefolkningen badplats

körde vi till nästa boende men först stannade vi efter Praiano nära Positano eftersom vi lyckades hitta en parkeringsplats där. Efter inköp av picknick gick vi trapporna ner innan man kommer till själva stan. Det var många trappsteg! Trötta engelsmän vi mötte sa att det var absolut inget att se därnere. Vi fortsatte och mötte till sist en liten angöringsplats med stege till vattnet i en liten vik. Vilken idyll! En enda person fanns där före oss. Bad och picknick, vilket kan vara väl så gott som restaurangmat! Före Amalfi stad tog vi av upp till Bommerano i Agerolaområdet, som bestå av fem byar. Då är man 6-700 meter över havet. Detta är utgångspunkt för många vandringsleder. B o B Nido Verde kan verkligen rekommenderas.

Praiano och den lilla idylliska viken nerför branta trappor

Praiano och den lilla idylliska viken nerför branta trappor

Dag 6 med underbara Gudarnas stig

Denna lördag gav vi oss ut på Gudarnas stig, Sentiere Deglia dei mot Positano. Det var en upplevelse. Lederna börjar vid torget i centrum av byn. Här finns det faktiskt rejäla skyltar på lite olika ställen. Först är det mindre vägar i naturskön omgivning, sen kommer själv starten på leden en bit fram. Köp en karta i informationsbyrån vid torget för 2 euro. Vi missade det och missade därför i slutet att från Nocello (där ett trevligt vatten/ölhål finns) gå vidare uppåt en bit till för att komma den vägen in i Positano. Vi gick istället nerför trapporna och kom ner öster om stan. Leden är fantastisk med vyer som får en att häpna. Det är ganska stenigt vissa delar och går upp och ner. Jag förvånade mig över en grupp äldre engelsmän där kvinnorna inte hade alltför lätt att gå nerför i trapporna hur det klarade sträckan inte alls långt efter oss. I Positano tog vid efter ett bad båten till Amalfi (8 euro) och fick fina vyer från havet. Efter en titt på stan tog vi buss till Bomerano. Busschaufförerna verkar känna varenda kurva och de är inte få och inte lätta.

Ovanför Positano

Ovanför Positano

 

 

I början av Gudarnas stig

I början av Gudarnas stig

 

 

 

 

 

 

 

Mycket upp och ner på Gudarnas stig

Mycket upp och ner på Gudarnas stig

Dag 7 medtusentals trappsteg mot Amalf

Denna söndag startade vi först kl 15 en vandring neråt mot en grotta. Leden börjar på samma ställe som gårdagens tur men går sen rakt neråt och följer berget mot Amalfi. Även här är mycket naturskönt. Vi bestämde att fortsätta mot Furore men följde istället leden till San Lazzaro. Här finns några fina utsiktspunkter, bland annat vid en fästning som håller på att renoveras. Efter en öl fortsatte vi trappvägen neråt vid 18-tiden. Det var ett antal tusen trappsteg. Några byar passerades och så småningom kom vi ner till vägen mot Amalfi. Denan får man följa på smala s k trottoarer. Det blev en fin tur även denna och vi var framme strax före 20. Bussen hem gick kl 21, den sista för dagen.

På väg ner mot Amalfi stad

På väg ner mot Amalfi stad

 

 

Fina vyer ner till amalfikusten

Fina vyer ner till amalfikusten

Dag 8 och Ravello med finfin trädgård

kör vi ner till Amalfi och sen upp till Ravello. Denna väg är ännu smalare än kustvägen. En stor parkering finns, Vi tog en fin vandring i Villa Cimbrones trädgård som är stor och har fina vyer. Här på vägen till trädgården finns början på en trappa ner till Amalfi och Minori.  Fast den riktiga leden till Amalfi där man kommer ner via Möllornas dal utgår från ett annat ställe. Minori, som blev nästa anhalt, är mindre turistisk, har en bra strand och kan säkert bli en kommande utgångspunkt. Kustvägen är väldigt kurvig och smal! Före Salerno viker vi av till motorvägen till Rom/Neapel. Denna är ganska nybyggd.

P1100606

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *