Cykel Svarte till Höllviken, Malmö 15 aug 2015

Sverigeleden och Skånespåret går här norr och väster om Ystad. Fjärilsleden följer kusten. Idag var det kraftig östlig vind. Jag tog tåget från Lund till Svarte sista dagen för Sommarkortet. Idag var tåget populärt. På hemfärden från Hyllie till Lund var det svårt att komma med med cykel. De flesta som åkte från Hyllie stiger av vid Triangeln och Centralstationen. Turen blev 9 mil. Start 10,30, målgång 16,30.

Mogen säd, ner mot Abbekås

Mogen säd, ner mot Abbekås

Norr om Ystad är det småkuperat och trevligt att cykla. Skördearbetet med spannmål hade startat under veckan. Längre västerut planar landskapet ut sig och det blir Söderslätt. Enda matstället jag såg var en pizzeria i Klagstorp. Några enstaka kaffestället finns. Framme i Höllviken finns det mer. Tanken var att bli upphämtad i Skanör men det blev istället att cykla till Malmö och till stationen I Hyllie.

Hammarlöv kyrka med sitt ovanliga runda torn

Hammarlöv kyrka med sitt ovanliga runda torn

 

Orter som passerade revy:

Balkåkra – Marsvinsholm ligger i närheten, Utpräglat och vidsträckt slottslandskap kring slotten Bjärsjöholm, Marsvinsholm och Ruuthsbo

Sjörup – Orten och godset Rynge, den nyare kyrkbyn Vallösa med Vallösa kyrka samt den äldre kyrkbyn Sjörup med sockenkyrkan Sjörups gamla kyrka ligger i socknen. Kyrkan är i gråsten och mycket speciell.

V Nöbbelöv – Ja, sen finns Norra Nöbbelöv vid Lund och Nöbbelöv vid Kristianstad, men Östra Nöbbelöv?

Tånebro – I byn finns en bro över Skivarpsån. Byn har haft vattenkvarn från 1434 och ett numera nedlagt mejeri från 1895, ett av de första i trakten. Förr fanns flera affärer här. Järnvägsstationen och poststationen låg vid den numera upprivna järnvägslinjen mellan Rydsgård och Trelleborg.

Solberga –

Hassle – Bösarp – Här finns ett stort grustag som är vattenfyllt och området är vackert kuperat

Ö Vemmenhög – här finns tre broar av olika ålder

Stora Beddinge – vacker kyrka

Källstorp – vacker tegelkyrka med likaledes vackert murad mur, prästgård mittemot där känd präst bodde….Jordberga gods i närheten, ovanlig kyrka

Klagstorp – pizzeria!

Ytterligare: S Åby, Simlinge, Gislöv, Dalköpinge, Fjärdingslöv, Gylle, V Vemmerlöv, Hammarlöv, V Tommarp, Skegrie, Kämpinge, Höllviken, Stora Hammar, Vellinge, Gessle, Tygelsjö

Källstorp kyrka

Källstorp kyrka

Sluttampen mot Malmö, Tygelsjöleden

Sluttampen mot Malmö, Tygelsjöleden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *