Inlines i Flaeming-Europas Skate-region, maj 2016

Detta inlinesparadis ligger fem mil söder om Berlin i ett område som kallas Flaeming. Det är cirka 15 år gammalt. Det är alltså gamla Östtyskland, vilket fortfarande märks på byggnader och vägar. Inlinesbanorna däremot är mycket fina. Det är ett flackt område så några större höjdskillnader finns inte. Cykel, rullstolar, etc kan naturligtvis ochså färdas där. Det finns hotell i anslutning till banorna liksom näringsställen. Banorna underhålls väl. Vegetationen är främst tallskog.

Fina inlinesbanor i Flaeming

Fina inlinesbanor i Flaeming

Hit åkte vi, sex personer från skridskoklubben. Vi körde hyrd buss till Gedser i Danmark, tog färjan till Rostock, och sen körde vi på motorväg och en ganska lång sträcka på mindre vägar till hotellet, totalt cirka 50 mil. Det tog cirka tio timmar. På http://www.flaeming-skate.de finns mer information. En utförlig boschyr finns.

Flaemingområdet

Flaemingområdet

Vi valde ett hotell utanför Luckenwalde i den norra delen, hotell Zum Eichenkranz i Kolzenburg. Luckenwalde ligger någon kilometer därifrån. Själva orten är inget att hurra över, den går i öststatsnyans (dock tio bagerier/kaffeer i centrum!) ! Jutebog har däremot betydligt mer att erbjuda men då har man en transportsträcka ut till banorna om man bor där. Det finns ett antal markerade banor som är numrerade men man kan också sätta ihop en egen tur. Som mest körde vi 92 km och det var då i en ”konsumslinga”. Med en extra runda fick vi ihop 104 km denna dag. På en eftermiddag, två hela dagar och en förmiddag körde vi smmanlagt 220 km. Underlaget är ypperligt. Raststälen med vindskydd och tak över huvudet finns med jämna mellanrum. Ett antal byar passerades, de flesta i utkanten. Ofta är bygatorna stensatta med ganska grov sten, men på dessa behöver man inte köra. Flera byar är av rundbykaraktär, dvs har en gröning mellan två husrader. De kan förefalla ganska sterila och färglösa och oftast med enkla trädgårdar. Mitt i ett område kan ett eller flera fallfärdiga eller illa underhållna hus ligga. Även små orter har ofta ett värdshus med en biergarten. Förfallna industribyggnader ses i en del orter.

Lite duggregn och våta banor

Lite duggregn och våta banor

Flaeming inlines

Flaeming inlines

Området domineras av odlingar, främst sparris, potatis, majs, solrosor och bärbuskar (blåbär). Läplanteringar finns på många ställen. Långa cykelraksträckor kan ibland gå parallellt med en mindre väg. Enorma fält med grödor passeras. Enorma bevattningsmaskiner med en bredd på flera hundra meter används. Nu i maj förgyllde ginstbuskar vissa sträckor. Massor av vindmöllor för energiproduktion ses. Det är sandjord i hela denna del. En del områden har tidigare varit militära övningsområden och några är fortfarande avspärrade.

Ringmur runt en av städerna

Ringmur runt en av städerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *