Kroatien, Montenegro, Bosnien-Hercegovina maj 2019

Kroatien, Dubrovnik med omnejd

Norr om Dubrovnik finns en udde, Babin Kuk, med bukten Lapad . Där finns gott om lägenheter att hyra till rimliga priser. Mer än 3-400kr behöver man inte betala för ett dubbelrum. Maten är dyr på restaurangerna. Man kan gå runt udden och även här passera en del lyxhotell. Det är bra underlag att gå på. Naturen är fin. Bussen går ända ut om man vill ta den. Annars om man gått på den östra sidan så får man leta upp stigen efter hotellen. En väg leder ner men ingen skylt visar dit. Däremot skylt om en undervattensbar, följ den. Det är en fin promenad längs havet. Bra badstrand finns här. Sen kommer man in i ortens puls med alla restauranger och affärer. En bred promenadstig går upp till stora vägen där bussen passerar. Buss 6 går var tionde minut till Dubrovnik.

I Dubrovnik kan man trängas med alla andra turister inne i stan. Man kan också gå runt stan för att se de imponerande murarna och vägen långt nere runt muren. Stan är byggd av samma sorts stenhus som överallt annars. Vissa är putsade, annars ger det ett rätt trist intryck jämfört med många andra gamla städer. Det tycks bara finnas restauranger, barer, kaffeställen och turistaffärer. Två km lång är ringmur, sex meter bred. Och det kostar 200kr att gå på den! Otaliga arrangörer av båtturer till öarna finns. Man kan ta en heldag i skärgården till Sipan, Lopud, Kolocep, med mat o vin.  Avfärd kl 10 från Gruz-hamnen med dess blomstermarknaden. Nordväst om centrum. Åka ut till Lokrum lär vara fint.

 

 

 

Montenegro

Kort om Landet: Viken Boka Katorska sägs vara vackrast i Europa. Halvön väster om Kotor heter Lustica, oexploaterat. Mest turister vid Budva rivieran. Den har dock en charmig stadskärna. Sveti Stefan är befäst men är enbart hotell. Ulcinj är en trevlig ort. Lokala turister bara. Huvudstaden Podgorica är en tråkig stad. Den nya katedralen är dock överväldigande. Man kan köra upp till Njegusi och Cetinje från Kotor. 25 hårnålskurvor. Strålande utsikt. Tara-kanjonen är Europas djupaste. Mäktig bro över. Korruptionen är utbredd. Var försiktig med polisen och hastighetsgränser. Lovcens nationalpark ligger strax öster om Kotor. Petrovac är trevligast av badorter söder om Budva, lite mer åt söder Lucile Beach. Från Kotor kan man gå upp till kloster. Cirka 30 min. Här ligger de stora kryssningsfartygen och därför är det många turister. Gamla stan är fin men enahanda.

Tivat är exklusivt. Man behöver inte bo i centrala delarna utan i de södra delarna finns många uthyrare av lägenheter till låga priser. Därifrån kan man gå in till stan längs havet. Vid den lilla hamnen här, finns ett e med oerhört god mat till väldigt lågt pris. Deras grilltallrik är imponerande. Lokala rätter, dagens rätt, är mycket vällagad och kostar 3,50 euro. Promenaden vid havet i stan är trevlig och imponerande. Ett marinmuseum finns.

Vi tog en utflykt runt udden i närheten som dock inte var så mycket att se på. Vi tog sikte på Budva och orter vid havet söderut. Det är svårt att hitta parkering så det blev bara korta små avhopp. Skylten till Skadersjön var inte så tydlig så vi missade den. Istället gick vi en tur i Budva som är en trevlig stad.

Perast vid Kotorbukten är en trevlig ort men man får parkera uppe vid vägen om man hittar plats. Sen går man ner till bebyggelsen vid havet och kanske äter på restaurang vid havet. Före och efter Perast kan man stanna till vid vägen och gå ner i någon av de små orterna. Där är det fridfullt och inga turister. Lyxigt renoverade hus finns där.

 

Efter att ha rundat bukten körde vi nordväst in i Bosnien och upp till Trebinje. Det bar av uppåt en bit. Fina berg. Vi hade boende en bit från centrum och gick på kvällen längs floden in till stan. En stenbrott här är flyttad från en damm, sten för sten, imponerande. Lite ruffiga bostadshus och halvfärdiga byggen. Dan efter gick vi en runda i stan. Deras marknad speciellt på lördagar är känd. Här satt tanter och farbröder och sålde egna jordbruksprodukter. Fikonmarmeladen är ljuvlig

 

 

Vi körde till Mostar. Man följer en flod som är beklädd längs kanterna. Här grönt och fint. Passade på att äta utanför stan där är bättre mat och billigare. Ett stor tallrik med lamm för två för 20 euro med dryck. I Mostar blev det boende i lägenhet mitt i stan och parkering ordnade de inne på gården. Alla är väldigt vänliga och hjälpsamma i landet. Det var förstås rätt mycket byråkrati att komma in i landet med separata kontroller för pass resp tull och dessutom två gånger eftersom republiken Srpenska passserades. Vi gick en runda bort till den berömda bron på kvällen. Gamla stan är som ur en saga. Vi blev bjudna på frukost på balkongen av värdinnan. Husen är schaviga och flera tiggare syns. Vi gick en lång runda i stan inkl över bron och kvarteren runt om. Eftersom rummet var uthyrt kommande natt erbjöd de oss att bo i deras hus i Blagaj tjugo minuters bilfärd bort. Värdinnan följde med i bilen och vi kom till en liten trevlig by där en muslimsk begravninghade börjat med 2-300 manliga besökare. Vi gick senare längs floden till Källan där vattnet med enorm kraft och mängd väller upp från berget. Det är Europas kraftigaste källa. Här finns många restauranger längs med floden, nu översvämmade längs ner mot vattnet. Där fick vi en fin måltid ensamma på restaurangen med ypperlig betjäning.

 

 Vi körde dagen efter mot Kroatien men stannade till vid den gamla befästa staden Pociteli. Där går man på stensatta stigar upp till borgen. Det är ett strategiskt läge för en Borg med flodkröken nedanför. Vi var också inne i staden Capljina som ser mycket dyster ut med förfallna hus med skotthål och sedan länge nedlagda affärer. Därefter tog tvi till naturparken Hutova Blato där fågellivet är rikt. Idag var det regn så det blev restaurangen istället. Där satt vi ensamma nästan och fick fin mat. Sen blev det vägen längs floden till kusten och söderut till ort i närheten av flygplatsen, Cavtat. Vi bodde i litet samhälle ovanför strax intill vägen som inte är särskilt bred för all trafik. Ypperligt boende för 500 kr per natt. Men vägen ner till havet och den trevliga orten var brant. Här går man med tallarna skuggande längs havet i ett idylliskt område.

Söder om flygplatsen vid kusten stupar berget ned i havet. Stigar finns på platån. Cavat vid kusten är en riktig pärla. Det har funnits bebyggelse sen tiden 200 f Kr. Två uddar skjuter ut med fina vikar. Bor man som vi i orten norr om där flera lägenheter finns att hyra, så leder rätt branta vägar ner till havet och två större hotell finns där. En trevlig kustväg går längs havet med fina badmöjligheter och idylliska små tavernor. Strax når man stan med en gammal del av stenhus. Här kan man gå runt udden på väl preparerad stig av asfalt som skuggas av tallar. Man kan runda uteserveringarna i viken och gå ut på nästa udde. Den har bra underlag i början men sen blir det stenigt. För att komma helt runt får man faktiskt gå genom det flotta hotellet Croatia. Då kan man uppleva lyxen med inomhuspooler, mm. Sen går man rakt förbi uddarnas genom stan och kan gå hem direkt eller dröja kvar i stan eller stanna på en taverna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *