Värmland och Dalarna för att få is

Första dagen utan snö

Vi fyra som åkte tillsammans

Äntligen kom vi ut på naturis. Efter att igår ha kört 67 mil från Lund till Ekshärad steg vi på en perfekt is. Efter två nätter med kyla var den tidigare värmepåverkade isen hård och blank. Vi åkte ett medsols varv runt Knon och avslutade ett halvt varv runt den norra delen av Busjön. Vi kom runt hela sjön utan att behöva gå i land. Vid lunch kom ett lätt snöande som täckte isen med ca 1 cm pudersnö. Den nattgamla isen i sundet in i den södra delen av Busjön blev svår att läsa men undviks genom flitigt pikande.

Påstigning och sol tio minuter

Tunt snötäcke


Naren och Bredsjön, Efter en biltur från Ekshärads vandrarhem till Narens västra strand stod vi på isen kl 10. Vi drog ett varv tillsammans med klubbkompisar som skulle hem till Skåne idag och därför avvek vid 12. Vi andra tog sikte på övergången till Bredsjön. Den turen är knappt 2 km på grus och makadam. Bredsjön är trevlig. Regleringen gör strandkanten intressant. Det är en stenrik sjö. 

Grängen och Busjön, Grängen är lägst belägen på 140 MÖH. Det märktes eftersom isen var lite tunnare och öppet vid inlopp och utlopp. Gröcken är trevlig med sina flikar, öar och vildmarkskaraktär. Renblåst på vissa bitar. En stor råk gick tvärs över sjön som vi inte kunde gå över utan var tvungna att runda istället. Öppet mitt på sjön.

Myrmarker breder ut sig

Drevad snö, tjockt i östkanten

Tilltalande sjö

Gott om skär

Busjön, Bredvisten och Mjövisten är tre trevliga skogssjöar som är sammanbundna. Öppet i sundet mellan Busjön och Bredvisten. Genomgående var västkanten lite skräpig från tallar utmed stranden.Jangen en trevlig sjö i skogen, idag i lite dimma. Betongis, 16cm, slät o fin under ett 5mms snölager. Några få lätt synliga råkat mellan sjö o land. En sjö att rekomendera.

Dimma sista dagen

Avstigning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *