Några trevliga sommarvandringar med Skridskoklubben 2020

28 juni for vi till Fyledalen

Turen utgick från Röddinge kyrka denna soliga o varma söndag. Först var det grusväg ner mot dalen, sen skogsväg i fin lummig miljö någon kilometer innan vi fick ta oss lite off pist ner till botten av dalen. Vi fick leta oss fram lite på en nästan igenvuxen stig innan vi hittade bron som tog över en bäck längst ner i dalen. Dalen öppnade upp sig både åt väster och öster och vi befann oss på den gamla banvallen där tåget från Sjöbo en gång ångade fram mot Tomelilla. Sen var det dags att ta sig upp för branterna och in i bokskogarna på Fyledalens södra sida. Vi hittade små skogsvägar som vi följde ett par kilometer. Närmaste målet var nu Skogshejdan, ett naturreservat av lite fäladstyp. Vi fortsatte över ängar och småvägar ner mot Fyledalens botten igen. Anslöt åter till den gamla banvallen vid Fylan och följde denna västerut ett par kilometer. Sista biten upp ur dalen tillbaka till Röddinge längs en liten slingrande grusväg och en kilometetlång uppförsbacke. Det blev ca 16 km. Bengt-Ola ledde turen och skrev rapporten.

19 juli gick vi Gårdslösaleden vid Smedstorp

Leden lades upp av byalaget 2012 i syfte att sätta Smedstorp med omnejd tydligare på kartan. Leden utgår från stationen i Smedstorp där broschyrmaterial finns att tillgå. Gårdslösa syftar på en av de små byar som utgör ursprunget till Smedstorp.
Turen  tog oss på små grusvägar ut i det omgivande jodbrukslandskapet. Vi passerade bl a gamla gravplatser från stenåldern och stenbrott. Fina naturreservatet Listarumsåsen har fina strövstigar längs en knivseggsformad åsrygg.
Sen blev det Smedstorps omgivningar på joggingslingor och strövstigar. 
Turen är på ca 13 km. Bengt-Ola ledde turen.

23 augusti vandrade vi runt Åhus

Start vid hamnen där Skåneleden har en tur runt Åhus på 18 km. Man går längs hamn/utlopp för ån förbi spritfabriken och in i de gamla kvarteren. Snart kommer man ut till golfbanan och den stötte vi på runt en stor del av turen. Man når Sånnarna som är ett naturreservat. Det är ett lokalt namn för ”Sandarna”, ett sandigt område som också är kalkrikt. Många växter trivs här. Området har använts son bete, åker och har legat i träda omväxlande om vartannat sen bronsåldern. Nu samsas golfare, naturvård och vandrare på området. Ett litet Naturum finns. Efter passage av stora vägen kommer man in i tallskog och sen går man på mindre vägar en lång bit och når slutligen havet. Vi tog oss in till Åhus via Skåneleden. En fin tur i lagom väder!

6 september vandrade vi från Ljunghusen till Skanörs norra udde och tillbaka över Falsterbo och Skanörs ljung.

Vi var 10 som samlades för att gå en runda på Näset och då delvis på Skåneleden. Turen blev 18 km. Samlades gjorde vi vid parkeringen till golfklubben i Ljunghusen. Leden går genom golfbanan på en väg och sen ut på Ljungen. Vi tog norrut och passerade väg 100 och kom på den led som går från Östra delen av Höllviken till Skanör. I Skanör tar den vägen ut på Knösen som är den norra udden. Knösgården med sina får ligger där ute. Vyn är fin, bron, Malmö, Strandängarna, kanalen, mm. Man följer den gamla tångvallen halvvägs till Skanör och sen är det grusväg. Vi gick genom norra delen av staden och kom in i parken där en stig går längs bebyggelsen. Väg 100 passeras och sen genade vi genom bebyggelsen för att nå campingen som nu heter Falsterbo Resort. Massor av fågelskådare var där vid Skanörs Ljung. Några valde att gå längs havet på stranden och uppe i dynerna. Gattet till lagunen måste passeras och då måste byxorna av. Lite lätt regn föll. Resten gick över Skanörs Ljung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *