Haväng mm juni 2011


Årets junitur till Haväng på Österlen innehöll bland annat två cykelturer på morgonkvisten. Det var säkert nära tjugo grader klockan sju på morgonen.  Första morgonen valde jag en tur över Skepparps by, Brösarps station, Maglehems ora (betyder kulligt skogklätt område), Drakamöllans naturreservat, på skogsvägar till Brösarps norra backar, Torparebron och så småvägarna tillbaka till Skepparps by och Haväng. Det blev 23 km och tog cirka två timmar med ett antal pulshöjare och massor av fin natur. Bokskogarna i Maglehems ora och Glimminge skog ( i närheten ligger Glimmebodagården som legat under Glimmingehus) lär tillhöra de vackraste i landet enligt Fältbiologerna. Jo, de är vackra och ovanligt backiga för att vara bokskogar. Drakamöllans backar visade inte upp någon större växtlighet, då är de vackrare i slutet av augusti när ljungen blommar. Vägen som går längs Brösarps backar till Torparebron är väldigt vacker. Biten mellan Brösarp och Skepparp är alltid vacker och bjuder ofta på många varianter av blommor.

Andra dagen valde jag asfalterade vägen över Ravlunda förbi Dammgård och genom bokskogarna till Brösarps station. Sen väg 19 och västerut mot Bertilstorp. Efter passage över Verkaån vek jag ner till Vantalängan där många börjar sin skåneledstur. Här var det massor av tält och vandrare. Jag vände efter denna vackra plats och cyklade i nederkanten av Brösarps norra backar, gu vad vackert! Sen blev det landsvägen tillbaka till Ravlunda och Haväng. 21 km blev turen.

Mina klubbkompisar i skridskoklubben har startat med ytterligare en gren, mountainbike, och körde en liknande tur föregående helg men då höll de sig mer till skåneledsspåret än vad jag gjorde. Deras färdrapport löd så här: ”Samling vid Piratens parkering vid Brösarps norra backar. Cykling i skåneledens riktning norrut mot Drakamöllans naturreservat, därefter genom Drakamöllan, rundning i cirkel genom skogsterräng söderut mot Glimmeboda. Passerade, Glimmeboda, Vantalängan, nästan fram till Hallamölla, korsade Verkeån nu på gula leden, mot Brösarp. Genom Brösarp,via Bosarp, Ravlunda, Fladhultet och åter till parkeringen. 35 km, 4 timmar.”

Första dagen besökte vi också fina arboretet i Kivikås. Junimagnolian hade börjat blomma och stjärnmagnolian blommade för fullt liksom ett antal andra. Ramslöken hade börjat falna. Kivikås äpplemust måste man bara köpa hem ett lager av, betydligt godare än Kiviks musteri´s. Den är pressad, ofiltrerad, från egna odlingar och utan tillsatser. Vi fortsatte till Stenshuvud där en vandring genom orkidéängen är en höjdare. Tusentals blommor, fantastiskt! Stranden är underbar med sandstrandsvyer långt åt norr och söder. Femton grader höll vattnet.

Andra dagen körde vi över vackra och omväxlande nejder över Hörröd och Lillehem (med sina utegrisar) för att komma till Bengtemölla naturreservat. Här kan man gå längs Julebodaån uppströms och se vackra blommor och växter. Bymiljön och gården med möllan är inbjudande. Vi körde ner till Juleboda och den vackra stranden. Ravlundafältet gränsar till Juleboda och de tallklädda sandåsarna sträcker sig in här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *