Sjöar har lagt sig i Skåne, 2012

Så har det blivit dags för Skåne att få åkbara isar på några sjöar. Kylan började i söndags, 22 januari, då det på natten sjönk till flera minusgrader. Måndagen och tisdagen bjöd på sol och kyla vilket innebar ner till minus 9 grader på nätterna. Så då äntligen på onsdagen kunde skrinnare i SIK, Skånes Isseglarklubb, konstatera åkbara isar. Dessa gick att åka på: Fjällfotasjön, Björesåkrasjön och Eksholmssjön vid Svedala, Vombs ängar, Dagstorpssjön.  På torsdagen var även Yddingen, Börringsjön och Häljasjön (vid Veberöd) åkbara. Perstorps dammar var nästan åkbara. Åkbar innebär minst 5 cm tjocklek vilket naturligtvis kräver insikt om KUS – Kunskap, Utrustning, Sällskap. Utrustning: Ryggsäck med ombyteskläder i vattentäta påsar, isdubbar, ispikar, kastlina, gärna hjälm samt matsäck och varmdryck.

De flesta skridskoklubbar är anslutna till Skridskonätet, ett samarbete för isinformation och färdrapporter mm. Så här såg det ut idag på kartan över isar i södra Skåne:

Israpport på karta 26 jan 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *