Verkaån plus Drakamöllan och Kumlans naturreservat, vandringshelg, sept 2013

Drakamöllans härliga kullar

Drakamöllans härliga kullar

Från övernattningsstället Gladan och Vråken i Åkaröd vid Brösarp, gick vi ner mot Verkaån med sikte på Hallamölla. Dit nådde vi på södra sidan av ån. Vi fortsatte på denna sida någon km och gick över till röd led norr om ån.

Vid Verkaån

Vid Verkaån

 

På vackra skogsvägar i bokskog gick vi till Vantalängan. Sen blev det en trevlig grusväg mot Lönhultshållet. Här fick vi tips om blomkålssvamp som siktats i tallskogen. Vi tog en andel för kvällens middag. Vi passerade Fiskabäck och kom sen upp till Åkaröd.  Kort vila och en stund framför elden i f d skolsalen. Sen var det middagsbestyr. Förutom fjällskivling, smörsopp, blomkålssvamp var det getostmacka, paj med broccoli och purja, sallad med linser mm och sist en katrinplommonkaka. Kl 21 hade vi tänkt gå ut och höra kronhjortsbröl. Det befann sig nämligen en filmare i huset, Göran Johannesson, som håller på med en film om kronhjortar. Det har inte gjorts förut eftersom djuren är så skygga. Brölen fick vi dock höra från Görans dator och djuren fick vi se på filmsnuttar. Fyra morgnar i rad steg han upp kl 04 för detta. Vi tittade istället på månen med Karins kikare.

DSCN0597

Frukost serverades 8.30. Lena Xen heter den trevliga värdinnan i huset. Vi tog bilarna till Drakamöllan. Dagens tur var primärt en runda på 8 km. Den blev ca 14 km då vi gick i Kumlans reservat också. Vi tog det lugnt och såg på natur, svampar, mm. Dessutom hade vi en pratstund med arrendatorn till betet vid Björshus och med Lars-Åke Aronsson med kompis Per som cyklade från Simrishamn till Kristianstad i helgen.

Vid Verkaån, nära Hallamölla

Vid Verkaån, nära Hallamölla

 

Lite omtumlade gick vi inte mot börshuset men väl Björshus. Där kom vi åter in på de vackra kullarna och ville bestiga Äskebjär. Där hade vi en fin lunchplats. Vi gick österut nerför backen men fann att det var svårt att komma över ån så vi återvände till spåret. Vid Björshus gick vi mot vita leden och vidare till Kumlans reservat. Här finns sandstäpp men även kor som brölade högljutt när vi kom. Vi gick så vi fick syn på väg 19. Hade vi haft tid hade vi gått till Blåherremölla på andra sidan vägen. Vi tänkte ta en genväg till bilparkeringen med si det gick inte pga Julebodaån. Åter förbi Drakamöllans gårdshotell och vägen till bilarna. Nu duggade det kraftigt men i övrigt var dagen torr.

DSCN0630

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *