Vandring på Mallorca 5-12 oktober 2016

Vandringsområdet

Vandringsområdet

Detta var den tredje utlandsvandringen för vårt vandringsgäng som främst är flitiga vandrare från Skånes isseglarklubb. I år valde vi Mallorca och Soller-området. Inför turen kollade jag lite var turerna går hos några researrangörer. Jag köpte också boken Vandra på Mallorca av paret Lövland från 2008. Efteråt upptäckte jag hemma att vi hade praktverket från bokreor Mallorca – Kultur och livsglädje, som är mycket bra, skriven år 2000. På plats köpte jag Walking paradise Soller av Editorial Alpina i 1:15000 med karta och beskrivning av 54 turer. Det bästa är att utgå från kartan och ta tips från böckerna. Att gå efter texten i Lövlands är ganska jobbigt. Det går bra att kombinera ihop turer själv utifrån kartan. Det finns många leder att välja på och höjdkurvorna visar var det är brant. Oktober är en bra vandringsmånad. Tåg och båtar går fortfarande och det är behaglig temperatur både i luften och vattnet. Antalet turister har gått ner från sommarens invasion av t ex Port de Soller. Priserna är lägre på hotellen. Jämfört med resebyråerna blir det avsevärt billigare att ordna det själv främst för att man kan välja hotell efter egen börs, inte t ex Grand hotell i Soller, femstjärnigt.

Överhuvud är det ont om billiga hotell i området men det går att hitta. Vi valde utmärkta Hostal Nadal i Sollers centrum där flertalet rum har delat badrum men är mycket trivsamt med utmärkt service och trevlig uteplats med humana öl- och kaffepriser (Hostal Nadal: Stängt 12/12/2016 till 14/02/2017. Mejladressen: hostalresidencianadal@gmail.com). Priset för turen inkl flyg, hotell (alt dubbelrum med eget badrum och frukost), transfer och lite tåg och taxiturer blev 5 100 kr. Vi flög med Norwegian och med deras gruppresa, vilket innebär att man kan byta namn på deltagare intill tre timmar före avgång och ha med sig två väskor på vardera 23 kilo plus handbagage och betala det mesta en månad före avgång. I gengäld kostar det lite mer än om var och en handlar biljett. Avbeställningsskydd via bankbetalning gäller dock bara för den person som betalar samt dennes anhöriga. Alternativet är utökat reseskydd i hemförsäkringen eller flygbolagets avbeställningsskydd.

Transfer från flygplatsen till hotellet kan man hitta på nätet eller via hotellbokning, t ex Booking.com. Jag valde detta vilket var ett bra val. För oss arton blev det knappt 100 kr per resa per person. Man ska vara två timmar före avfärd på flygplatsen, den är stor!

Till dagsturerna köpte vi mat i Soller och fick ihop väldigt goda picknickar som fördelades på deltagarna och dukades upp på natursköna platser. Det visade sig att många lokala varor var de bästa såsom paté, manchegoost, vin, mm från Mallorca var de godaste. Populärast i picknicken var ostarna som gick åt snabbt. Fikon efteråt var populärt. Sen har de mortadella, serranoskinka, salamikorvar, goda oliver, några av syltorna, och så gurka och en lokal gulröd tomat. Päron och ev perchimon efter är gott. Sista dagen då vi bara var fyra smakade deras pajer och inte minst wienerbröd med bacon utmärkt.

Kläder: ”Ta med det ni brukar ha till vandringar, det bästa är att ta vandrarkängor då det är stenigt. Ta med hyfsat rymlig ryggsäck, vi kommer att köpa picknick som vi delar upp i ryggsäckarna, plats för handduk och badkläder, vatten, ett regnskydd för säkerhets skull, sittunderlag, solglasögon. De som tänker gå med en bit upp i bergen tar med sig en varm tröja.”

Soller är bra utgångspunkt för vandringar. Man kan gå direkt ut på lederna eller ta buss, taxi, eller tåg till andra orter. Buss går till Palma antingen genom tunneln (från 1997) eller via den vackra kustvägen över Deija och Valldemosa t ex. En annan busslinje går över hela den norra delen av ön (två gånger per dag, ofta fullsatt) med stopp i Mirador Barques och Cuber och Lluc bl a. Tåget har en hållplats mellan orterna, i Bunyola.

Det gick utmärkt att arrangera vandringsresa i egen regi. Det är en del jobb med det första gången på ny plats. Visst finns det en del okända faktorer men det brukar ordna sig! Engagerade deltagare som tänker till och gärna bidrar är en klar fördel, det är lätt att ensam missa något eller tänka fel.

Bankpalatset i Soller

Bankpalatset i Soller

Populärt ställe för vandrare, Soller

Populärt ställe för vandrare, Soller

Vi gjorde följande turer:

Torsdag: Soller till Port de Soller ungefär längs gamla vägen, flanering vid strandpromenaden, hem via leden som går förbio Coll de Borrassar fram till krukmakeriet och sen på väg i utkanten av l´Hosta till centrum. Cirka 16 km.

Oktober lär vara den månad det regnar mest

Oktober lär vara den månad det regnar mest

Fredag: Soller till Deija via Can Coll (Cami de Rost), sen GR 221 och ner till stranden Cala Deija för bad och sen upp till Deija. Då passerar man denna lilla trevliga ort och kan ta taxi eller buss till Soller eller som fem gjorde, gick samma väg tillbaka. Vi hade tänkt ta buss till Deija men då vi sa att vi var en grupp på arton personer vägrades vi följa med, det ska förbeställas! En fin tur. Det är tur 14 i Lövlands bok. Den är enkel att gå och är en av de mest utnyttjade turerna på Mallorca, en ”klassiker”. Cirka 12 km.

På väg mot Deija

På väg mot Deija

Överallt skickligt gjorda murar

Överallt skickligt gjorda murar

Härligt i Cala Deija, bad på stora stenar

Härligt i Cala Deija, bad på stora stenar

Lördag: Det är marknad i stan på lördagarna. Vi gick från Soller till byarna Binaritx och Fornalutx på väg och efter lunch på torget, GR 221 hem. Cirka 10 km. Cirka 10 km. En härlig tur med mycket odlingar och växter att se på och två förtjusande byar. Härligt att sitta på torget och ta en lunch. Några tog spårvagnen till Port de Soller på kvällen för en konsert. Taxi var nästan omöjligt att få tag på vid 22-23-tiden så några gick de fyra km hem vilket bara tar 40 minuter.

Upp till Fornalutx

Upp till Fornalutx

Biaritx

Biaritx

 

Söndag: Tåg till Palma kl 9 vilket tar en timme och kostar 22 euro retur (kontant). Vi följde en rundtur från boken Topp 10 Mallorca av Första klass pocketguide, som är bra med många tips. Trots lite molnigt traskade vi bort till badstranden för ett skönt bad. En trivsam stad med intressanta byggnader. Vi såg konstverk i Palma av Chillida och Alexander Calder vilka också finns representerade hemma i Lund. Tåget hem, sista för dagen, kl 19.30. Från november går inte tågen.

Tåg till Palma

Tåg till Palma

Många vackra byggnader i Palma

Många vackra byggnader i Palma

Måndag: Soller till Port de Soller via Cami de Rocafort, Capella Castello, GR 221, Muleta-fyren. Turen hem gick vi så att vi kom på GR 221 väster om vägen till Soller. Cirka 12 km. En fin tur med fina vyer.

På väg mot Muleta och Port de Soller

På väg mot Muleta och Port de Soller

Stenigt för det mesta

Stenigt för det mesta

Tisdag: Taxi till Mirador Barques (bussen som går dit var full trots att vi ringt och förbokat dagen innan) för 16 euro per bil. Därifrån gick vi till Cala Tuent och tog båt till Port de Soller efter ett bad. Det kostar 20 euro (kontant). Båten hade vi förbokat och det hade förmodligen övriga passagerare också (går 1 april till 31 okt). Båten utgår från näraliggande Sa Calobra. Cirka 13 km. Vandring genom olivträdsodlingar och andra hälften längs en panoramaväg 200 meter upp på kustsidan. Det är tur 24 i Lövlands bok. Det är en av de stora ”klassikerna” på Mallorca. Callobra 1,5 timme bort lär vara värt ett besök, med flera dagliga avgångar till Port de Soller.

Efter Mirador de Barques

Efter Mirador de Barques

Mot Cala Tuent

Mot Cala Tuent

En hisnande vacker etapp längs bergen

En hisnande vacker etapp längs bergen

Cala Tuent där färjan la till

Cala Tuent där färjan la till

Onsdag: Sista dagen och endast fyra valde att vandra. Det blev taxi till Cuberdammen cirka 30 minuter från Soller och cirka 800 höjdmeter. Vi fick en härlig tur mest nerför men på en platå de första fyra km. Det är GR 221 som går här. Vi mötte många som gick uppåt istället. Turen går i ravinen Binaraix till orten med samma namn. Det är den gamla pilgrimsleden som utnyttjas vilket innebär att den är bred och välbyggd av sten. Terrassodlingar finns en bra bit upp i dalen med imponerande stenarbeten. En härlig tur med fina vyer och spännande natur. Det är tur 25 i Lövlands bok. Det anses vara en av de finaste turerna på Mallorca. Cirka 17 km.

Först platt vid Cuber

Först platt vid Cuber

Efter Cuber började vyerna

Efter Cuber började vyerna

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden

Övrigt

Tramuntanabergen blev utnämnt till UNESCO Världsarv 2011. 90 procent av marken är privatägd.

Den stora leden GR 221 är uppdelad i åtta sträckor och går mellan Andratx och Pollenca, 150 km lång. Det finns vandrarhem längs leden ägda av staten där man sover för 11 euro för en säng i sovsal och kan köpa middag, frukost och lunchpaket billigt. Man ska dock boka i god tid.

Normalt regnar det 1000 mm per år i Tramuntanabergen (uppmätt i Bunyola). De senaste åren har det regnat mindre, vilket märks t ex i Cuberdammen med väldigt lågt vattenstånd (försörjer Palma med färskvatten). På vintern är det snö på topparna.

De stensatta vandringsvägarna har anlagts för transporter mellan byarna men även för att transportera snö från topparna och kol från kolmilor. På mindre tillgängliga platser har pirater under främst 1600-talet gjort stigar längs kusten.

1912 invigdes järnvägen mellan Soller och Palma för transport av apelsiner. Det är 27 km mellan orterna och tar en timme med det gamla tågsetet. Det kallades C-vitaminexpressen. 13 tunnlar passeras. 37 år dessförinnan hade järnvägen Palma-Inca invigts.

Soller är franskinspirerat eftersom det kom många fransmän vid franska revolutionen 1789. Det var bönder, köpmän, vinodlare och vävare främst. Exporten av apelsiner till Frankrike var stor. 1860 kom skadeinsekter och förstörde odlingarna och en tillbakagång skedde. De som emigrerat återvände så småningom, ofta rika, och byggde sig hus där fasaderna skulle visa hur rik man var. Det var mycket jugendstil, här kallad modernism. Soller har idag cirka 14 000 invånare. Den är känd för bl a kyrkan och de närliggande pittoreska byarna i den s k Apelsindalen. Apelsinodlingarna har gjort många rika i bygden. Det är nära till Port de Soller med den skyddade bukten med två fina sandstränder och många matställen. Spårvagn går mellan orterna. Många Palmaturister gör en dagsutflykt med det gamla tåget till Soller och den gamla spårvägen till hamnen.

Lite historia om Mallorca: Cirka 5000 f Kr skedde de första bosättningarna. 123 f Kr erövrade romarna ön. 400 e kr erövrade vandalerna ön. Morerna (araber) hade ön mellan år 902 och 1232. Det var Jacob I som genomförde den s k reconquistan. 1479 blev ön en del av det spanska riket. Turkiska och arabiska pirater härjade kusterna främst under 1600-talet då många försvarstorn byggdes. Vissa leder är från den moriska tiden. Pilgrimsled till Lluc fanns redan på 1300-talet.

Söder om Soller och Valldemossa utmed kusten finns Banyalbufer (en förtjusande ort med fina terassodlingar). Norr om Soller finns en spektakulär väg förbi Sa Calobra och i närheten Torrent de Pareis, paradisravinen, som är näst störst i Medelhavsområdet.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *