Costa Brava 4-11 oktober, med grupp

Vi valde alltså att bo i Palafrugell. Det är en kommun med cirka 23 000 invånare, med all service och ett centrum. Vi valde ett centralt och mindre gästhus med 16 rum, med och utan och delat badrum.  Buss till Callella de Palafrugell tar tjugo minuter för 1,70 euro. Lågsäsong går den dit kl 9 och 12 och hem 15.30 och 17.30 via L’Llafranc. Mat- och drickastället Societe´ Fraternal i centrum besöktes flera gånger. Det är en förening med 1000 medlemmar, flera har sin tecknade porträtt på väggarna. Här ges visst socialt stöd till behövande. Gourmand är en fin och trevlig restaurang i centrum.

Calella de Palafrugell

Leden GR92 passerar kusten. En regional led, Camio de Ronda, på 43 km går längs kusten. Den går från Sant Feliu till Begur. En webbsida finns med höjdangivelser och avstånd. De båda lederna går bitvis på samma stigar. Kustleden är bitvis dåligt markerad. Det finns en karta i 1:30 000 där GR-leden är med. Vissa orter är utpräglade sommarorter och är i princip nedstängda i lågsäsong, ett exempel är Platja d’ Aro och Llfranc. Små badorter med charm är Llafranc, Tamariu, Callela de Palafrugell. Begur ligger ca två km från kusten och Palafrugell tre km från kusten. De är större och trevliga att bo i om man vill ha lite mer folkliv, speciellt på lågsäsong.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandringen från Sant Feliu de Guixols är de första åtta km småkuperad, den första biten på trappor och gångled med rötter och sten, sen blir det välpreparerade gångstigar vid s’Agaro. Det finns en stor strand i Platja d’Aro. Förbi Aro är det bebyggelse med en marina inne i vik.
Det finns båtturer längs kuststräckan. Är man en grupp kan man chartra en båt av företaget Poseidon. 12 euro mellan Callela de P och Palamos och en en fin kusttur där man ser klipporna från en annan vinkel.
Det går buss  längs orterna. 10 min mellan Palafrugell och Begur, 50 min mellan Palafrugell och St Feliu. Taxi på tio min till Begur kostar 20 euro.
Från Palamos till Calella är leden lättgången delvis genom skog. Stora stranden la Foscari passeras. Här är fina kustscenerier.
Mellan Tamariu och Callela de P är det lite svårvandrat för erosionen har påverkat. Här passeras fin stenstrand med fin ravinvandring. Från Palafrugell till Tamariu går en grusväg delvis nergrävd. Till Calella kan man gå längs stora vägen, längs vägkanten till gamla vägen eller en liten grusväg. Till Golfet finns en gång och cykelled via Cap Roig. Till Palamos går en grusad led om man inte går längs kusten. Mellan Begur och Tamariu går en led via stranden Fornell, första delen ner till strand Fornell är dramatiskt brant inget för den otränade. Leden längs havet är väldigt vacker och går på bra gångvägar mest men dock upp och ner. Vid Aiguablava vandrar man upp i skogen tills man närmar sig Tamariu, sista biten nerför på asfalt. Längre ut mot havet finns en bit fin kustväg som inte är med på turistkartor mm. För att nå den får man gå upp på markerad väg i Tamariu och leta sig utåt via väg och trappor. Fina kustvyer möter en.

Palamos till Calella

Palamos tiill Calella

Från Begur kan man ta en runda ner till havet via vägen till Cap Begur. Sen, mot Sa Tuna når man ett vackert kustparti där man kan gå ut på udden före stranden. Via Sa Tuna med en restaurang (ofta full med gäster på helgerna) och ett bad går leden på välordnade promenader till Aiugafreda. Vid Aigua tar man sig via en asfalterad väg upp en bit och viker sen av in på en stig som delvis är lite brant.

Begurområdet

Mycket brant från Begur och neråt till Cala Fontell

Vi la energi på våra picknickar

Fina badvikar överallt

Bussen stannar på tre ställen i Palafrugell.
Buss till Sant Feliu går via Palamos och tar relativt lång tid.
Busse till Girona tar 70 minuter. En mycket sevärd stad. Man kan betala resan kontant på bussen men bättre är att köpa på busstation.
Vi bokade en transferbuss från flygplatsen i Barcelona, det tar på natten och i lågtrafikerade två timmar men på morgonen i rusningstrafik tar det kanske en timme längre.
Vädret är väldigt behagligt i oktober om man inte har otur. Någon dag var det neråt 15 på morgonen. Det är lätt att få plats på bussarna. Trafiken är gles på småvägarna där man ibland vandrar. Priserna är bra på restauranger och barer.

Från Tamariu norrut kan man ta av neråt kusten till en välordnad promenadstig, trol Cami de Ronda, oklart hur långt den går…

Den härliga stenstranden söder om Llafranc

Trevliga hostalét Fonda Estrella i Palafrugell

Härliga kustvyer

Grusvägen mellan Palafrugell och Tamariu

Vackra Begur, lätt att gå vilse dock

Girona är mycket sevärd

Från Sa Tuna till Aiguafreda vid Begur

Mot Aiugafreda

Vi lämnar Sant Filiu bakom oss

flera delar har sådant underlag från S Feliou till Palamos

Höjdskillnaderna på hela sträckan, 43 km

Denna broscher har detaljbeskrivning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *