Rapalloturen 2018, vandringar vid kusten i Ligurien

Vi blev 18 som grav oss iväg på vandringsäventyr till Ligurien. Gruppen började i Nice 2014, fortsatte med Rapallo 2015, Mallorca 2016 och Costa Brava 2017.

Våra turer på Portofinohalvön 2015 och 2018

 

 

2 okt, tisdag
Buss från Milano flygplats till Rapallo, 20 mil. Jag hade glömt hur kurvig nerförssträckan till Genua är.  Vi hade chartrat en buss, tåg hade varit bekvämare. Det blev en eftermiddag på stan denna första dag. Hotellet vi bodde på även denna gång är beläget nere vid strandpromenaden.

Rapallo

3 okt, onsdag
Vi vandrade Från Rapallo till St Margeritha på stigen en bit upp på berget. Det blev bad utanför hotel Monopole. Vi gick först längs den trafikerade vägen och sen uppåt på markerade leden. Där den långa piren finns tar man höger och direkt därefter vänster. Vi kom ner till badstranden Paraggi. Efter bad gick vi ut till Portofino på leden. Vi tog båt hem till Rapallo.

Välpreparerad led

Portofino

4 okt, torsdag
Vi tog buss norrut till Ruta som ligger före Camogli. När bussen passerat en tunnel hoppar man av i det lilla samhället. Vid kiosken går leden ner på gammal stensatt smal gata med trappor. Det går nerför och nerför och vi kom ner till husen utanför stan. Sen är det en led från en sidogata ut till udden. När vandringen uppför är slut och man når bebyggelse finns ett trevligt kaffeställe med lite ätbart att ta med. Båten kom 14.45 till den lilla piren där vi också tog vår picknick för att sen nå Camogli. Det blev ett skönt bad på stranden där. Vi tog tåget hem.

Vackra trädgårdar längs vägen

Föregångarna till vägarna

Vid bryggan för avfärden

5 okt, fredag
Vi tog tåg till Sestri Levante som ligger en bit söderut. Vi delade upp oss, så vi blev tolv som tog oss ut på och runt udden, sex stannade kvar i stan. För att komma på leden går man affärsgatan neråt och i ett gatt finner man skylt till leden. Det är drygt 300 höjdmeter att gå. Turen är trevlig med omväxlande underlag och fina vyer. Vi gick också ut på den lilla udden där gamla stan är belägen. Sen blev det tåg hem. Övriga gruppen strövade runt i stan denna dag.

Sestri Levante där nere

Ute på udden

6 okt, lördag
Vi tog tåg till Monterosso som också är söderut och start eller början på Cinque Terre-leden. Tåget blev fullt sen vi köpt våra biljetter! Det är populärt att åka här. Vi delade upp oss så 12 gick leden till Levanto och sen till Bonassola, vilket blev 13 km. Från stationen går man norrut där markerad led visas. Det är rejält uppför på mycket blandat underlag och varierande vyer och vegetation. Mitt på följer man kullen längs havet. Så är man nere i stan och kan följa kustpromenaden tills man når den gamla järnvägstunneln som är cirka två km lång. Det finns gluggar som lättar upp dunklet. Cykelbanorna går bredvid. Så fint! Bonassola nås och stationen också. Resten av gruppen gick första delen på Cinque Terre-leden.

Monterosso där nere

De tolv

7 okt, söndag
Vi bestämde oss för att komma till kyrkan ovanför stan, 600 meter upp. Några tog linbana upp, några gick upp till kyrkan. De som gick startade vid linbanestationen och följde trapporna intill. Sen svängde leden av. Det blev för tråkigt för en del så de gick ner och tog liften de också. Picknicken intogs bakom kyrkan när alla var samlade. Sen tog några en tur till toppen av berget. Detta sker på en kort led med små kapell som skildrar Jesu lidande. Några gick ner. Eftermiddagen tillbringades i stan. Detta var enda dan med lite småregn och moln.

På väg mot toppen

Den trevliga staden Rapallo

8 okt, måndag
Vandring till Portofino. Picknick intogs strax före orten, där vi fann en liten halvrund sittplats, för i Paraggi fanns inte sådan. Några tog båt hem, några gick, det blev 16 km för de som gick. Vi gick längs vägen hela vägen hem. Bad i Paraggi.

På väg ut mot Portofino

Fin gångväg ut

1 tanke kring ”Rapalloturen 2018, vandringar vid kusten i Ligurien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *