Cykeltur mellan Bjuv och Höör, mitten av augusti

Tåg till Bjuv via Ramlösa en dag då det blåste nordvästlig vind passande för en cykeltur i medvind. Turen var vald för att se landskapet som tillhör backlandskapet i Skåne dels centrala mellanbygden, dels södra mellanbygden enligt Länsstyrelsens indelning. Det är ett mosaikartat backlandskap, både odlat och med skog. Turen blev cirka 90 km. Avslut skedde i Höör. Turen skedde delvis på Sverigeleden. Googlemaps har den med men en del fel i denna karta noterades.

Bjuv är en omtalad ort detta år med planerad nedläggning av Findus fabrik. Samhället har 6800 invånare, hela kommunen 15000. Vid sent 1800-tal växte byn som gruvort. Det var kol som bröts fram till 1981. Nu finns ett museum över verksamheten. Det fanns en gång sex schakt och gruvgångar finns ju kvar under samhället. Findus bildades 1941. Det finns idag 500 odlare av ärtor till fabriken. Nomad Foods köpte det i november 2015 för sju miljarder kronor. Det finns 450 anställda. Bjuv imponerar med fina grönområden och cykelvägar. Det är ett utpräglat villasamhälle. Höganäs-Bjuf fabriken för eldfasta produkter är i drift och täcker ett rätt stort område.

Förutom nedan nämnda orter passerades ett antal gods: Charlottenborg, Lundom, Gedsholm, Duveke, Gryttinge, Trolleholm, Bosarp.

Ekeby består av kyrkbyn och Skromberga som var en bruksort för stenkol och lera. 1965 stängdes gruvan men lera bröts för klinkers via Höganäsbolaget fram till 2008. Bl a har plattorna till fasaden på operahuset i Sydney tillverkats.Regionmuseet har gjort en projektrapport av Skrombergaverket.

Risekatslösa har haft en gruva för kolupptagning. Gruvnäringen satte fart på 1930-talet. Det ingick i det skånska gruvbältet.

Gedsholms säteri har funnits sedan 1770-talet och ägs av släkten Tornerhielm.

Knutstorps gård uppfördes 1555 och återuppbyggdes 1726 och byggdes om 1843. Det har sitt ursprung i 1300-talet då det var en borg.

Stehag hade 2010 1100 invånare. Jag fascinerades av frisksportföreningen FK Tor som har följande verksamheter: keramik, vandringar, fågelskådning, teaterbesök, foto, akvarellmålning, vattengymnastik, innebandy, styrketräning, kanoter, friluftsliv, trampolin, loppmarknad, julmarknad. Dessutom har de uppfört en fin skatebordbana och driver en förskola.

Halmstad finns även här

Halmstad finns även här

Knutstorp

Knutstorp

Från Stehag mot Höör och Ringsjön

Från Stehag mot Höör och Ringsjön

I Stenskogen vid Höör bröts stenen till Lunds domkyrka

I Stenskogen vid Höör bröts stenen till Lunds domkyrka

Bosarps Jär är en fin ås som även har motionsstigar

Bosarps Jär är en fin ås som även har motionsstigar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *