Eurorando, Klåveröd, Söderåsen, sept 2016

Jag hade anmält mig som volontär till Eurorando 2016. Det var Svenska Turistföreningen som tagit på sig jobbet för detta arrangemang som går av stapeln vart femte år. Förra gången var det i Andalusien. Region Skåne och dess Event Skåne jobbade främst med det. De brukar inte hålla i arrangemang själv men gjorde här ett undantag. De tog in en del folk som hjälp. STF lånar ut en del personal. Kommunerna, 26 av Skånes 33, var engagerade med vandringsvärdar och lokalguider. 83 turer hade lagts upp. Paket med turer erbjöds. Även veckoslutsprogram fanns. Det marknadsfördes främst till vandrarorganisationer i Europa. Kickoff var viktigt för de europeiska vandrarna, så detta hade Helsingborgs stad tagit på sig, även avslutningen. Det hela hade föregåtts av s k Energywalks i hemländrna. Detta lanserades som låglandsvandring, och det blir det ju i Skåne även om många turer var ganska mycket upp och ner. Man hade också s k Basecamps på sex orter för eftersnack, mm. Det hela var upplagt som ett miljöprojekt utan upptryckta beskrivningar.

Utlämning av material till turerna

Utlämning av material till turerna

Vid invigningen av Eurorando 2016 i Helsingborg

Vid invigningen av Eurorando 2016 i Helsingborg

Ola Selmen höll i invigningen

Ola Selmen höll i invigningen

Jag blev involverad i Stiftelsen Skånska Landskap som hade ansvar för en del turer, de förvaltar ju flera skogsområden i Skåne som erhållits genom donationer. Söderåsens Klåverödsområde är ett sådant. Turen jag skulle vara med i var 2:1, Klåveröd, från Skorstensdalen till Traneröds mosse. Utgångspunkt var Klåveröds vandrarhem. Första dagen, söndag, kom ingen av de åtta anmälda! Jag gick själv rundan i snabb takt, 15 km på tre timmar. Två andra tog en del av turen. Snitslar var uppsatta och jag kompletterade. Detta var ju bra för det är många leder att hålla reda på här. DOCK, senare i veckan var det någon som plockat ner de flesta. Så d-a dumt, skogsvaktaren instämde och sa att det stjäls mycket. Men snitslar! Så skulle en grupp komma på tisdagen men på kvällen innan hade de meddelat att de ändrat sina planer! På onsdagen kom drygt 200 spanjorer, många från Andalusien. De sa bestämt att de ville gå i en enda grupp! OK, vi var cirka sju guider så vi delade upp oss. Vi hade tre spansktalande guider bland oss. Ett trevligt gäng. Vädret var som högsommar hela veckan. Det var mycket snack i gruppen men jag tror de uppfattade de stora variationen i naturen på denna fina tur. För mig var det många luktupplevelser, jag hade ibland lite svårt att skilja mellan alla parfymdofter och naturens dofter! Vid hemkomst saknades en spanjor! Ut och leta, förlusten hade skett på slutet konstaterades det. Efter två timmar då jag kom tillbaka meddelades det att han var funnen. En bra bit från vandrarhemmet hade en av bussarna tagit upp honom där han stod vid vägen.

Denna stolta tysk var med på vandringen i Klåveröd senare

Denna stolta tysk var med på vandringen i Klåveröd senare

200 spanjorer kom i tre bussar till Klåveröd

200 spanjorer kom i tre bussat till Klåveröd

Låglandsvandring!

Låglandsvandring!

Efter lunchpaus vid Lilla Klåveröd

Efter lunchpaus vid Lilla Klåveröd

Klåveröd

Klåveröd

Vid Snibestuan

Vid Snibestuan

Klåveröds fina bokskog

Klåveröds fina bokskog

Nästa tur var med drygt fyrtio tyskar som var 70+. Spanjorerna var mellan 20 och 75 år. Tyskarna var intresserade av naturen. Även dessa var ett trevligt gäng, de delade upp sig i två grupper. Jag ledde den ena. Utan snitslar på vissa partier var det lite knepigt. Vi kom dock rätt. Efteråt samlades alla och drack snaps, även vi ledare fick del av två krus med utsökt god örtdryck.

Traneröds mosse

Traneröds mosse

En tysk har intagit stolen vid Snibesuan

En tysk har intagit stolen vid Snibesuan

Detta var en givande vecka med många nya människor och trevliga kollegor i spåren. Klåveröd är mycket fint! Vandrarhemmet också. Enligt vandrarhemsvärden sålde hon kaffe till fransmännen, öl till spanjorerna och öl och läsk till tyskarna, medan portugiserna mest var intresserade av filttofflorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *