Helsingör till Hornbaeck i september

Jag tror att området norr om Helsingör inte är särskilt känt bland skåningar. Synd, för där finns mycket fint. Vi tog en promenad norrut till Hellebaeck och sen tåget till Hornbaeck. Efter ett bad tog vi tåget till Helsingör. Vi började med Helsingörs nyare begivenheter. Kulturvarvet är imponerande med nytt bibliotek, konsertlokal, museum, mm. Det marina museet i den gamla dockan är också imponerande.

Från det nya biblioteket i Helsingör

Från det nya biblioteket i Helsingör

Helsingörs bibliotek

Helsingörs bibliotek

Den f d skeppsdockan

Den f d skeppsdockan

Det marina museet

Det marina museet

Norrut från Helsingör kan man gå längs vägen eller uppe i skogen

Söderut från Helsingör kan man gå längs vägen eller uppe i skogen

Efter hamnområdet förbi Kronborgs slott finns ett parti med sanddynor och sandstrand. Förbi Marienlyst hotell och konferensanläggning kan man slinka ner på en stig mot vattnet. Där finns också bad och en trevlig stig längs de fina husen. Sen får man ta sig upp till vägen och följa denna en bit på trottoaren. Nya grönområden med badmöjligheter dyker upp. Stora bokträd växer på båda sidor om vägen. Vid andra tillfällen har jag gått uppe i bokskogen på landborgen. Bussen på denna sträcka är indragen sen en tid tillbaka även om skyltarna står kvar inkl tidtabeller. Vid Hellebaeck gick vi upp i bokskogen på en mindre väg. Innan järnvägen ska man ta av på liten stig till höger och följa spåren en bit för att komma till stationen. Lokaltåget trafikerar banan ganska flitigt. Man löser biljett ombord i automat. Dit gick det bra med sedlar men inte hem då den vägrade ta emot, så det blev en gratisresa. Ett danskt resekort är alternativet.

Norr om Marienlyst

Norr om Marienlyst

Det går att ta sig fram här en bit

Det går att ta sig fram här en bit

Flera badmöjligheter längs kusten

Flera badmöjligheter längs kusten

En omväxlande och trevlig promenad

En omväxlande och trevlig promenad

Från Hellebaeck mot Helsingör

Från Hellebaeck mot Helsingör

Hornbaeck är en gammal klassisk badort men fin badstrand och fina gamla hus. Man kan fortsätta gå norrut till Gilleleje (finns beskrivet i annan tur på sidan).

Stranden i Hornbaeck

Stranden i Hornbaeck

Helsingör nämns som köpstad år 1231. När Öresundstullen infördes 1429 ökade handeln i orten. 1430 uppfördes ett karmeliterkloster som finns kvar. det är det bäst bevarade i Norden.Borgen Krogen byggdes, vilken ersattes med Kronborgs slott. Pesten 1710 tog en tredjedel av befolkningens liv. Tullen upphävdes 1857. Då blev det kris i stan, en riktigt djup kris. 1882 startade Helsingörs skeppsvarv och maskinbyggeri AB. 1892 startade tågfärjeförbindelse med Helsingborg. 1897 invigdes Kustbanan för tågen. på 1930-talet blev det en stor expansion av samhället.

Husfasaderna vittnar om att stan har varit rik

Husfasaderna vittnar om att stan har varit rik

Välbevarad gata från förr

Välbevarad gata från förr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *